Dostupni linkovi

Netanjahu pobedio na unutarpartijskim izborima


Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u četvrtak pobedio na unutarpartijskim izborima za rukovodstvo vladajuće partije Likud. On je time dobio veliki podsticaj pred treće parlamentarne izbore u zemlji za manje od godinu dana.

"Ogromna pobeda. Hvala članovima Likuda za poverenje, podršku i ljubav. Božja volja. Vodiću Likud u veliku pobedu na predstojećim izborima", objavio je Netanjahu na Tviteru rano jutros nekoliko sati nakon što su zatvorena glasačka mesta.

Netnjahuov jedini rival na izborima Gideon Sar je takođe na Tviteru čestitao Netanjahuu i najavio da će ga podržati na parlamentarnim izborima.

"Ko god nije spreman da preduzme rizik za put u koji veruje nikada neće pobediti", prokomentarisao je taj bivši ministar svoju odluku da se kandiduje za vođu partije.

Zvanični rezultati koje je objavio Likud pokazuju da je Netanjahu osvojio 41.792 glasova ili 72 odsto u poređenju sa 15.885 glasova ili 28 procenata za Sara.

Iako otklanjaju svaku sumnju u Netanjahuov položaj u vladajućoj konzervativnoj stranci unutarpartijski izbori će po svoj prilici produžiti političku neizvesnost u Izraelu.

Netanjahu će ostati na čelu Likuda tokom izbora ali njegovi pravni problemi mogli bi ponovo narušiti napore da se posle toga obrazuje vlada.

Na drugim izborima ove godine u septembru nije bilo jasnog pobednika i ni Likud ni rivalski savez partija centra Plavo u belo nisu bili u stanju da obezbede parlamentarnu većinu i sami formiraju vladu.

Kao jedini izlaz činila se vlada nacionalnog jedinstva ali je Plavo i belo odbilo da udje partnerstvo s Netanjahuom protiv koga je podignuta optužnica.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju sličan ishod u martu 2020. godine što povećava mogućnost za nastavak zastoja. Izrael ima prelaznu vladu već godinu dana.

Netanjahu (70) je predvodio zemlju neprekidno čitavu deceniju između ostalog ističući svoje bliske veze za predsednikom SAD Donaldom Trampom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim liderima.

Odbijao je ustupke Palestincima, a Tramp ga je nagradio otkako je postao predsednik i otvoreno se svrstao uz Izrael u odnosu na ključna pitanja.

Netanjahuov čvrstorukaški pristup Iranu takođe se pokazao kao popularan.

Talas izraelskih udara na iranske mete u Siriji, Libanu i Iraku išao je u prilog tvrdnjama da brani Izrael od neprijatelja.

Ipak Netanjahu nije mogao da obrazuje vladu u dva navrata i posle izbora u septembru su mnogi posmatrači predviđali početak njegovog kraja.

On je optužbe protiv sebe odbacio tvrdeći da nije ništa loše učinio, optuživši neprijateljske medije i pravni sistem za pokušaj udara.

Profesor političkih nauka sa Hebrejskog unverziteta u Jerusalimu Ruven Hazan kaže da Netanjahuova pobeda neće imati uticaja na izbore u martu već jednostavno znači da je uspeo da zadrži kontrolu nad partijom.

XS
SM
MD
LG