Dostupni linkovi

Nestali u sjeni svađe Zagreba i Beograda


Ekshumacije su prvi korak, nakon kojeg slijedi nalaženje odgovornih za taj zločin i njihovo kažnjavanje
Ekshumacije su prvi korak, nakon kojeg slijedi nalaženje odgovornih za taj zločin i njihovo kažnjavanje

Rutinska regionalna konferencija o traženju nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije u Zagrebu obilježena je incidentom. Nakon izlaganja pomoćnika hrvatskog ministra branitelja, predsjednik Komisije za nestala lica Srbije napustio je skup s obrazloženjem da ne može slušati uvrede na račun Srbije i bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA). Skup je nakon toga nastavio sa radom.

Na svim stranama premješta se posmrtne ostatke, a Hrvatska treba požuriti sa identifikacijama pronađenih posmrtnih ostataka, poručila je predsjednica Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih Olgica Božanić, inače predstavnica udruge obitelji nestalih Srba s Kosova, na završetku skupa.

Ona je podsjetila da su ekshumacije obično prvi korak, nakon kojeg slijedi drugi – nalaženje odgovornih za taj zločin i njihovo kažnjavanje. I zato, ona upozorava:

„Nijedan narod nije pošteđen toga. Znači, izmeštaju se grobnice gde su sahranjivani posmrtni ostaci svih naroda na području bivše Jugoslavije. Rade to oni koji se boje da će jednog dana zbog toga biti izvedeni pred lice pravde.“

Kako je tema skupa bila stanje u Hrvatskoj, ona je iznijela zajednički zahtjev da se ubrza identifikacije posmrtnih ostataka Srba ekshumiranih već ranije.

„Imamo apel da sve institucije pomognu u cilju pronalaska mogućeg mehanizma i rešenja za identifikaciju posmrtnih ostataka koji čekaju već dugi niz godina u spomen-kosturnicama u Zagrebu i Osijeku, a uglavnom su skoro sve porodice dale krv i nema poklapanja“, rekla je Božanić.

Razgovori o nestalima i međudržavne trzavice: Regionalna konferencija u Zagrebu
Razgovori o nestalima i međudržavne trzavice: Regionalna konferencija u Zagrebu

Na samom početku skupa, kada su kamere već odlazile sa snimanja prvih kadrova, a skup trebao nastaviti iza zatvorenih vrata, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i načelnik Uprave za zatočene i nestale Stipe Sučić kazao je - prema svjedočenju novinara - da je iz Srbije sve zlo i poteklo i došlo i da neće biti napretka u traženju nestalih dok Srbija ne otvori arhive.

Dugogodišnji predsjednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović razumio je da je Sučića kao kako sve zlo dolazi iz Srbije. Zbog toga, i zbog toga što je Sučić, umjesto da izvijesti o rezultatima, govorio o tome da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i izvršila brojne teške zločine, Odalović je kazao kako ne može slušati uvrede na račun Srbije i bivše JNA, iz protesta napustio skup.

Detaljan zahtjev upućen srbijanskim vlastima: Stipe Sučić
Detaljan zahtjev upućen srbijanskim vlastima: Stipe Sučić

Sučić je kasnije ponovio novinarima da je kazao kako je sve zlo krenulo iz Srbije. Zamoljen da komentira Odalovićevu izjavu kako – što se srpskih organa tiče – ne postoji nijedan neodgovoreni zahtjev, on je odgovorio da od kraja prošle godine postoji konkretan hrvatski zahtjev vlastima Srbije za materijalima o premještanju posmrtnih ostataka Hrvata iz grobnica na teritoriju istočne Slavonije.

„Postoje dokumenti gdje su bila primarna grobišta, gdje su bila pojedinačna grobišta i kako se postupalo u asanaciji. Zna se da je nakon otkrivanja masovne grobnice na Ovčari 1992. godine tadašnji Generalštab u suradnji sa tadašnjom politikom Republike Srbije donio odluku o premještanju grobnica. Sve je te aktivnosti provodila vojska, a vojska kada nešto radi – uvijek ostavi trag. Ništa se ne radi bez zapovijedi, ništa se ne radi bez izvješća, i sva ta izvješća se nalaze u Beogradu u nekim arhivima.“

On je kazao da su ti zapisnici toliko precizni da su navedena imena osoba koje su upravljale buldožerima.

Sučićev prethodnik na čelu hrvatske Uprave za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić imao je vrlo dobru suradnju sa srpskom stranom, ali je i sam redovito upozoravao da već godinama nema nikakvog pomaka u dostavi informacija o lokacijama masovnih grobnica u istočnoj Slavoniji od strane srbijanskih vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG