Dostupni linkovi

Lideri potpisali Deklaraciju: Preuzimanje odgovornosti za sudbinu nestalih


Mostar: Potpisana Deklaracija o nestalim osobama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Mostar: Potpisana Deklaracija o nestalim osobama

Predstavnici četiri države regiona – BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – u Mostaru su u petak potpisali deklaraciju kojom – kako je naglašeno u više izlaganja zvanica – države preuzimaju odgovornost za sudbinu nestalih iz ratova 90-tih godina.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Filip Vujanović, Ivo Josipović i Tomislav Nikolić potpisali su tako Deklaraciju Međunarodne komisije za nestale osobe - ICMP - o ulozi države u adresiranju pitanja nestalih, kao i posljedica oružanog sukoba i kršenja ljudskih prava.

Zvaničnici međunarodnih organizacija – ICMP, OSCE-a, te UN-a – nazvali su ovo historijskim danom. Rečeno je da je današnja deklaracija važna u svjetskim okvirima, zbog oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava širom planete, te se nadaju da će se i druge zemlje pridružiti.

„Van regije, nadamo se da će druge zemlje, uključujući Čile, Argentinu i Južnu Afriku, da navedemo samo neke, postati potpisnice u bliskoj budućnosti“, kazao je Predsjedavajući ICMP-a Thomas Miller.

Zamjenica UN-ovog komesara za ljudska prava Flavia Pansieri je dodala:

„Oružani sukobi nastavljaju da se dešavaju u različitim dijelovima svijeta: Sirija, Irak, Centralnoafrička Republika, Demokratska republika Kongo, Južni Sudan, Ukrajina, lista je, nažalost,duga. A to je samo nekoliko zemalja gdje ozbiljna kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava se čine i dok ovo govorimo.“

Predstavnik OSCE-a Gerard Stoudmann je rekao da je potpisivanje Deklaracije o nestalim osobama mjera gradnje povjerenja koja krči put u budućnost:

„Nositi se sa naslijeđem rata općenito, a posebno nestalim osobama, je sastavni dio procesa pomirenja, bez kojeg nema mogućnosti za otvaranje puta za zajedničku evropsku budućnost“, naveo je Stoudmann.

Rečeno je da se još oko 12.000 osoba u regionu vode kao nestale, pa je predstavnica porodica Ljiljana Alvir uputila sljedeći poziv liderima:

„Ali također i molimo da ona nakon potpisivanja ne sotane pozvala lidere da današnja Deklaracija ne ostane mrtvo slovo na papiru ili samo ukras jednog događaja o kojem će pisati svi mediji.“

Predsjedatelj Predsjeništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da se neće odustati u potrebi za traženjem nestalih, te je, podsjetivši na primjer masovne grobnice Tomašica, pozvao sve one koje imaju informacije o masovnim grobnicama da ih i iznesu:

„Svi ti ljudi su imali svoje živote, svoje snove, svoje radosti i tuge. Imali su ime i prezime. Imali su ljude koji ih vole, familiju i prijatelje“, podsjetio je Izetbegović.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović Deklaraciju je nazvao važnim korakom u traganju za istinom u rješavanju sudbine svakog nestalog:

„Želim da potpisivanje ove Deklaracije bude novi, važni korak u naporima koje činimo da se sudbina svih nestalih osoba istraži“, konstatirao je Josipović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, uz ostalo, poručio:

„Mi u Crnoj Gori, u kojoj se nestale osobe broje desetinama, i što pokazuje da je Crna Gora bila izvan ratnih razaranja i ubijanja i raspada prethodne Jugoslavije, to doživljavamo kao važan državni prioritet.“

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao, između ostalog, da svaka žrtva zaslužuje nepristrasan odnos:

„Zato smo danas ovdje da poručimo porodicama, rodbini i prijateljima nestalih, kao i celokupnoj javnosti da ćemo uložiti sve što možemo da se svaki pojedinačni slučaj nestanka reši, a da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni“, poručio je Nikolić.

(Video „Otkriti tajne grobnice“, koji je povodom Međunarodnog dana nestalih napravila Koalicija za REKOM)

XS
SM
MD
LG