Dostupni linkovi

Nepismenost u BiH 14 puta viša od prosjeka UNESCO


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je bilo skoro 90.000 nepismenih, odnosno 2,82 posto.

U entitetu Republika Srpska (RS) broj nepismenih je 3,17 posto u entitetu Federacija BiH 2,63 posto, a u Brčko Distriktu 2,83 posto.

Ovi podaci iznenađuju s obzirom da je osnovno obrazovanje u cijeloj BiH obavezno. Oni koji ne završe osnovno obrazovanje do 17 godine mogu ga završiti u nekoj od ustanova za obrazovanje odraslih.

Škola za 108 sedmica

Direktor zavoda za obrazovanje odraslih u RS-u Goran Zmijanjac kaže da ni sam nije zadovoljan brojem nepismenih, ali ni onim brojem koji se javljaju u ovaj zavod za završetak osnovnog obrazovanja i sticanje elementarne pismenosti.

"Ovog časa, vjerovali ili ne, imamo tri tražioca mogućnosti da završe osnovnu školu. Za te tri osobe, pošto je to zakonska obaveza, tražimo način kako da im izađemo u susret. Tražimo način kako da u tri različita grada oni završe osnovnu školu i da steknu tu osnovnu pismenost", kaže Zmijanjac.

Za one koji iz ko zna kojih razloga nisu završili osnovno obrazovanje, a žele da ga završe, prema mišljenju Zmijanjca glavni problema je dug proces za sticanje osnovnih znanja.

"Da bi odrastao čovjek završio osnovnu školu, treba mu oko 108 sedmica. Mislimo da je to dug period. Tako da u razgovorima sa nekim evropskim partnerima i resornim ministarstvom razmišljamo da napravimo novi nastavni program za ove osobe koje bi obuhvatile samo osam ili deset ključnih kompetencija, kako bi ih osposobili za neke poslove", objašnjava Zmijanjac.

Šest puta više nepismenih žena od muškaraca

Broj nepismenih žena u Bosni i Hercegovini je šest puta veći u odnosu na muškarce.

Broj nepismenih žena je 4,8 posto, a broj nepismenih muškaraca 0,8 posto.

Izvršna direktorica nevladine organizacije Udružene žene Aleksandre Petrić smatra da je ovo zabrinjavajući podatak, s obzirom da je osnovno obrazovanje obavezno za sve i prema ustavima i zakonima u BiH, te da je posljedica patrijarhalnih običaja.

"Osnovni razlog što one napuštaju škole je visoko stepen siromaštva među ženama, a posebno onim u ruralnim područjima, a često i veliki pritisak porodice, koji tjeraju ove žene da napuštaju školovanje i rano se udaju. A bilo je i situacija u BiH da zbog neimaštine porodice biraju koga će poslati muško ili žensko dijete. Obično se bira muško", ističe Petrić

Svaka četvrta osoba napusti školu

Svaka četvrta osoba u BiH prerano napušta obrazovni proces, a neka istraživanja su pokazala da su finansijski problemi glavni razlozi.

Značajan broj nepismenih se odnosi i na građane romske nacionalnosti.

Iako su posljednji deset godina napravljeni pozitivni pomaci, situacija još nije zadovoljavajuća, kaže izvršna direktorice IN Fondacije (Fondacije za unapređenje socijalno inkluzije djece i mladih u BiH), Branka Ivanović.

"Najkritičniji je taj rani uzrast, te nedovoljno pohađanje predškolskih ustanova i priprema za školu. Nakon toga, u drugom ili trećem razredu osnovne škole, ova djeca naprosto ne mogu stizati taj zahtijevan program ili zbog pritiska vršnjaka napuštaju škole", objašnjava Ivanović.

Svakom Romu treba jedno jutro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Iako je stopa nepismenosti u BiH smanjena za više od sedam posto u odnosu na prethodni popis iz 1991. godine, trenutna nepismenost je i 14 puta viša od standarda UNESCO-a, koji smatra da broj nepismenih u jednoj državi ne smije prelaziti 0,2 posto.

Bosna i Hercegovina ima i najveću stopu nepismenosti u regionu.

U Srbiji je nepismenost oko 1,8 posto, slijedi Crna Gora sa 1,5 posto dok u Hrvatskoj iznosi 0,8 posto.

Stručnjaci ipak smatraju da će se broj nepismenih u BiH u narednim period značajno smanjivati zbog veće upotrebe modernih komunikacija što će, kako kažu, uticati i na jačanje funkcionalne pismenosti stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG