Dostupni linkovi

Nemiri doprineli da se odloži otvaranje suda?


Pripadnici EULEX policije - ilustrativna fotografija
Pripadnici EULEX policije - ilustrativna fotografija
EULEX već duže vreme vodi razgovore sa Beogradom i Prištinom o pronalasku načina da sud u Mitrovici ponovo bude u funkciji. Prethodno je bilo najavljeno da će se Okružni sud u severnom delu Mitrovice, koji bi radio pod kosovskim zakonima, otvoriti 15. jula.

EULEX je putem obaveštenja saopštio da se sud u Mitrovici ipak neće otvoriti tog dana.

Enver Peci, predsednik Sudskog saveta Kosova smatra da su nemiri koji su se desili u Mitrovici poslednjih nedelja, doprineli ovakvoj situaciji.

“Razgovori su bili o tome da se pronađe način za ponovno funkcionisanje suda, ali trenutno nema ništa konkretno. Postojale su ideje da tamo ode veći broj sudija iz EULEX-a ili da se sačeka da se situacija ponovo smiri”,
izjavio je Peci, dodajući da sudije EULEX-a u severnom delu grada već rade po zakonima Kosova.

Šef EULEX Misije na Kosovu, Iv De Kermabon je u izjavi za medije kazao da još nije određen datum za otvaranje suda na severu, te da se nastavljaju razgovori između svih relevantnih strana.

Portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević izjavila je da je odgovornost za ovakvu situaciju na svim stranama koje učestvuju u ovom razgovoru.

“Već više od godinu dana, mi smo uključeni u intenzivne razgovore sa svim stranama kako bi ovo pitanje bilo rešeno. Radimo na pripremanju infrastrukture kako bi se krenulo napred u vezi sa ovim problemom, ali jednostavno lokalne sudije i tužioci se 15. jula neće vratiti u Okružni sud u Mitrovici. Kada bih morala da ocenjujem odgovornost za to mislim da je odgovornost na svim stranama",
rekla je portparolka EULEX-a.

U interesu svih da postoji vladavina prava

Zaposleni u sudu na severu Kosova napustili su prostorije institucije nakon nasilnih protesta Srba posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Albanske sudije i tužioci ovog suda posao obavljaju u Vučitrnu. Okružni sud u severnom delu Mitrovice je nakon blokade od godinu dana, ponovo počeo sa radom i to sa EULEX-ovim sudijama, tužiocima i pravnim savetnicima, ali bez lokalnih sudija i tužilaca.

Smatram da se nisu stvorili objektivni uslovi za početak rada suda u severnom delu Mitrovice i da mora prvo da dođe do sporazuma između Beograda, Eulexa i Prištine, kaže jedna od predloženih sudija.
Dok razgovori o povratku lokalnih sudija i tužilaca traju, postoji zabrinutost kada je u pitanju bezbednost sudija srpske nacionalnosti, tačnije njih je dvoje koji su predloženi da se ponovo vrate u objekte Okružnog suda na severu.

Jedna od predloženih sudija je Milena Đerić koja nije želela da komentariše ništa što je u sa vezi otvaranjem suda, rekla je samo da još uvek nisu stvoreni uslovi za početak rada ovog suda.

“Smatram da se nisu stvorili objektivni uslovi za početak rada suda u severnom delu Mitrovice i da mora prvo da dođe do sporazuma između Beograda, Eulexa i Prištine”, kaže Đerić.

U međuvremenu, Predsenik Kosova, Fatmir Sejdiu, ponovio je potrebu za što bržim uspostavljanjem vladavine zakona na severu zemlje.

“U interesu je svih da postoji vladavina prava. Nije u interesu da vladavina prava postoji samo za one koji krše zakon. Tako da, ima ljudi i na severu kao i ostalih koji mogu biti njihovi partneri u određenim situacijama, a koji se ne brinu puno oko toga kada će se sud osposobiti”
, kazao je predsednik Sejdiu izražavajući uverenje da će se nastaviti sa naporima odgovarajućih mehanizama sve do pronalaska rešenja za sudstvo na severu Mitrovice.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Mitrovica: Jedna osoba poginula od eksplozije tokom protesta Srba
XS
SM
MD
LG