Dostupni linkovi

Slučaj KAP: Neizvjesna sudbina 400 radnika


Radnici KAP-a, ilustrativna fotografija
Radnici KAP-a, ilustrativna fotografija

Prije dvadesetak dana, podgorički Kombinat aluminijuma (KAP) je dobio novog vlasnika, a najveće preduzeće u Crnoj Gori je, nakon bankrota koji je posljedica Vladine politike i poslovanja bivšeg vlasnika, ruskog oligarha Olega Deripaske, pripalo domaćem Unipromu, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića koji je najavio otpuštanje 400 radnika koji još uvijek ne znaju sa kojom sumom će napustiti radna mjesta.

Pošto je podgorički Kombinat aluminijuma bankrotirao prije godinu dana, kolektivni ugovori su izgubili važnost, a 720 radnika KAP-a koji su ostali bez dotadašnjeg radnog statusa, angažovani su po ugovoru. Shodno tome, novi vlasnik Kombinata, nikšićki biznismen Veselin Pejović, koji je najavio da će zadržati samo 300 radnika, nema nikakvu obavezu prema ostalih 400 koji će ostati bez posla. Međutim, Vlada je najavila da će za njih obezbijediti socijalni program, ali i dalje nije poznato sa kojom će sumom 400 radnika otići iz fabrike.

U Ministarstvu ekonomije danas nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju, ali nam je neformalno rečeno da će Vlada, tokom redovne sjednice koja je zakazana za četvrtak verifikovati prethodno usvojene zaključke, te da će se tek nakon toga znati nešto detaljnije.

Predsjednik većinskog Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kaže da je Ministarstvu ekonomije upućen zahtjev za ubrzanje procesa:

“Ono što smo još uvijek nezvanično dobili jeste da je Vlada u četvrtak donijela odluku o socijalnom programu za radnike KAP-a, ali se radi o internom dokumentu tako da još nemamo uvid u visinu otpremnina za radnike Kombinata i te informacije očekujemo svakoga dana. Preko resornog ministarstva tražili smo da budući vlasnik ponudi uslove prije nego što uđe u KAP za sve one koji budu ostali da rade kod njega tako da očekujemo sjutra, prekosjutra da dobijemo na stolu i socijalni program i uslove kod nikšićkog Uniproma kako bi 720 radnika koliko ih sada ima u KAP-u mogli da izaberu da odu ili ostanu. Ukoliko se taj broj ne ispuni dobrovoljnim odlaskom, onda je definitivno to da će menadžment odlučivati o tome ko je bitan za fabriku i da li će mu ti uslovi odgovarati.”

Prethodno su i sami sindikalci, vjerovatno imajući u vidu ranije slične slučajeve kada je Vlada finansirala socijalne programe u KAP-u, ali i u nikšićkoj Željezari, govorili da neće pristati na otpremnine manje od 15 hiljada eura.

Pošto sada traže bar 20 hiljada, funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i predsjednik skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić pretpostavlja da je ta cifra postavljena na malo viši nivo kao početna pozicija za pregovore:

“Ta cifra od 20 hiljada eura možda je malo preuveličana ali očekujem da će se kompromis naći između Sindikata i Ministarstva ekonomije i da će se naći to rješenje koje će zadovoljiti obje strane, imajući u vidu raspoloživa budžetska sredstva koja su namijenjena za te stvari”, smatra Jelić.

Predsjednica manjinskog Sindikata KAP-a Sandra Obradović upozorava da radnici ne pristaju na ukupno 10 miliona koliko je Vlada, navodno, spremna da izdvoji za otpremnine, te da će, ukoliko se za tu svrhu ne obezbijedi bar 14 miliona eura, zaposleni organizovati proteste.

“Vlada je do nedavno bila spremna da ruskom vlasniku da 40 miliona eura da izađe iz KAP-a, znamo da su pale državne garancije od preko 130 miliona i mislim da tih 14 miliona za 700 radnika KAP-a ne predstavlja neku dodatnu stvaku za budžet Crne Gore”, objašnjava Sandra Obradović.

Predsjednik većinskog Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kaže da organizacija koju predvodi ne razmatra mogućnost izlaska na ulice.

“Pa mi nemamo sada baš niti jedan razlog da bilo šta preduzimamo jer bi tek tada, što narod kaže trčali pred rudu. Tek onda kada sve budemo imali na stolu Sindikat će zauzeti čvrsta stav i stati u odbranu zaposlenih. Mislim da ne treba slati lošu poruku novom vlasniku i plašiti ga na početku da on ne zna đe ulazi i da se pribojava svakodnevnih štrajkova zaposlenih. Kada sve budemo imali na stolu donijećemo jednu civilizovanu odluku koja može biti dobra i za budućeg vlasnika, kompaniju i prije svega za zaposlene”, kaže Krivokapić.

Podsjetimo. KAP je do potpune propasti dovela offshore firma, Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije. Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponuđač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniprom-a, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića, koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

XS
SM
MD
LG