Dostupni linkovi

Svjedok u slučaju protiv Navaljnog pobjegao iz Rusije


Fedor Gorožanko je bivši član tima antikorupcijske kampanje Alekseja Navaljnog
Fedor Gorožanko je bivši član tima antikorupcijske kampanje Alekseja Navaljnog

Ključni svjedok optužbe koji je odbio da svjedočiti protiv zatvorenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnoga na tekućem suđenju napustio je Rusiju, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Fjodor Gorožanko, bivši član tima Navaljnog, rekao je 23. februara Telegram kanalu Možem Objasnit da se trenutno nalazi u nepoznatoj stranoj zemlji.

"Napustio sam [zemlju] zbog [ličnih] sigurnosnih razloga. Jasno je zašto, kao što sam previše rekao na suđenju. Reperkusije su bile vrlo moguće. Već sam previše iznervirao tim istražitelja. Njihova reakcija je bila neizbježna“, rekao je Gorožanko za Telegram kanal.

Dva dana ranije, Gorožanko, koga su tužitelji pozvali na suđenje Navaljnom rekao je da je slučaj protiv Navaljnog „apsurdan“, dodajući da istražitelji vrše pritisak na njega i pokušavaju da mi daju instrikcije šta da kaže tokom sudskog postupka.

Suđenje po optužbama za pronevjeru koje Navaljni odbacuje kao politički motivisane vodi se u kaznenoj koloniji u regiji Vladimir.

Gorožanko je rekao da mu je istražitelj prije početka suđenja dao tekst njegovog svjedočenja da još jednom provjeri da li ga se sjeća napamet.

Neki članovi tima Navallnog sumnjali su da je Gorožanko predao lične podatke pristalica Navaljnog koji su registrovani na web stranici zatvorenog političara. Ove navode Gorožanko je odbacio.

Gorožanko je na suđenju sugerisao da su ga istražitelji sigurno odabrali kao ključnog svjedoka u slučaju misleći da je u sukobu sa svojim bivšim kolegama i Navaljnim.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Okružni sud u Moskvi Lefortovo nastavio je suđenje 21. februara u Popravnoj koloniji broj 2 u gradu Pokrov u Vladimirskoj oblasti, oko 200 kilometara istočno od Moskve, gdje je Navaljni proveo prošlu godinu pod drugom optužbom nakon povratka iz inostranstva gdje se oporavljao od gotovo smrtonosnog napada otrovom za koji okrivljuje Kremlj.

Suđenje koje je počelo 15. februara ispituje novi slučaj protiv Navaljnog pokrenut u decembru 2020. zbog optužbi da je 45-godišnji advokat pronevjerio novac iz svoje sada zabranjene Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK). Optužen je i za nepoštovanje suda u Moskvi.

Istražitelji kažu da je Navaljni optužen da je uzeo 33.770 dolara donacija koje su date njegovim organizacijama i koristio ih za ličnu korist, što su optužbe koje otvoreni kritičar Kremlja i njegove pristalice odbacuju, nazivajući ih politički motivisanim.

Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora, dok Navaljnom takođe prijeti do šest mjeseci zatvora zbog optužbe za nepoštovanje suda.

U roku od nekoliko sedmica nakon povratka s oporavka u Njemačkoj u januaru 2021., Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog otpusta.

Generalno se smatra da je njegova osuda rezultat izmišljenog, politički motivisanog slučaja.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju, što je zajedno s hapšenjem Navaljnog izazvalo široku osudu i sankcije Zapada.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG