Dostupni linkovi

Sud u Rusiji odbio Navaljnijev zahtjev da mu poništi status 'teroriste'


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni(Aleksei Navalny)
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni(Aleksei Navalny)

Sud u ruskoj oblasti Vladimir odbio je zahtjev zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog da se poništi njegov status "teroriste i ekstremiste".

Okružni sud Petuški donio je svoju odluku 1. februara.

Zvaničnici Federalne kazneno-popravne službe (FSIN) rekli su na saslušanju da je Navaljni označen statusom jer je „počinio administrativne povrede zakona i propisa, osnovao organizaciju koja je prepoznata kao ekstremistička i zato što je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog optužbe za ekstremizam".

Presuda suda uslijedila je sedmicu nakon što su ruske vlasti dodale Navaljnija i nekoliko njegovih saradnika, od kojih se većina trenutno nalazi izvan Rusije jer su strahovali za svoju sigurnost, u savezni registar terorista i ekstremista. Navaljni i njegove pristalice, zajedno s nekim zapadnim vladama, osudili su te poteze kao politički motivisane.

Navaljni, koji je učestvovao na saslušanju putem video-linka iz Kazneno-popravne kolonije broj 2, ponovio je svoje prethodne izjave, rekavši da u njegovim aktivnostima nema ničega što bi se moglo definisati kao "ekstremističko" ili "terorističko".

"Izdržavam kaznu u ovom zatvoru i proglašen sam teroristom i ekstremistom jer vlastodršci nisu samo lopovi i licemjeri, već i nekakvi patološki lažovi, za koje je važno optužiti sve oko sebe za neke monstruozne stvari i reći u apsolutnim terminima - 'Ta osoba je terorista'", rekao je Navaljni.

Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru prošle godine po povratku iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koje okrivljuje Kremlj -- optužbe koje ruski zvaničnici odbijaju.

On služi zatvorsku kaznu od dvije i po godine zbog optužbi za pronevjeru za koje kaže da su izmišljene zbog njegovog političkog djelovanja.

Nakon hapšenja, Navaljni je označen kao rizičan od bijega, što su on i njegove pristalice osporile, rekavši da činjenica da se vratio u Rusiju iz Njemačke svojom voljom, a znajući da će vjerovatno biti suočen sa zatvorom, pokazuje da nije imao namjeru da bježi.

U oktobru 2021. Navaljnijev status rizika od bijega zamijenjen je statusom terorista i ekstremista.

Prošlog juna, Moskovski gradski sud proglasio je sve organizacije povezane s Navaljnijem ekstremističkim, sprječavajući ljude povezane s njim i njegovom mrežom regionalnih ureda širom Rusije da traže javne funkcije.

Presuda protiv njegovih organizacija takođe nosi moguće dugotrajne zatvorske kazne za aktiviste koji su sa njima radili.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

XS
SM
MD
LG