Dostupni linkovi

Navaljni na novom suđenju, prijeti mu više od 10 godina zatvora  


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja 15. februara
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja 15. februara

Suđenje zatvorenom ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom počelo je u kaznenoj koloniji po novim optužbama za pronevjeru, koje on naziva politički motiviranim. Ukoliko bude osuđen u okviru novih optužbi Navaljni bi se mogao suočiti sa kaznom zatvora od deset godina.

Okružni sud u Moskvi Lefortovo započeo je suđenje 15. februara u Kazneno-popravnoj koloniji oko 200 kilometara istočno od Moskve u Vladimirskoj oblasti, gde je borac za borbu protiv korupcije proveo prošlu godinu pod drugom optužbom nakon povratka iz inostranstva gde se oporavljao od skoro smrtonosnog trovanja za koji okrivljuje Kremlj.

U novom predmetu protiv Navaljnog, pokrenutom u decembru 2020., navodi se da je 45-godišnji advokat pronevjerio novac iz svoje sada ugašene i zabranjene Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) i zbog nepoštovanja suda u Moskvi.

Inicijalno, istražitelji su rekli da je Navaljni optužen da je uzeo više od 4,7 miliona dolara donacija koje su date njegovim organizacijama i da ih je koristio u lične svrhe.

Međutim, 14. februara, saradnik Navaljnog Leonid Volkov rekao je da je nakon dobijanja materijala slučaja navodno "proneverena" suma sada prikazana kao 33.770 dolara.

Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora, dok mu prijeti i do šest mjeseci zatvora zbog optužbe za nepoštovanje suda koja je proizašla iz jednog od njegovih prošlogodišnjih saslušanja.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Navaljni odbacuje sve optužbe, nazivajući ih politički motivisanim.

Juliji Navalnoj je dozvoljeno da uđe na teritoriju kaznene kolonije kako bi prisustvovala suđenju svom suprugu dan nakon što je zatražila pristup i optužila vlasti da vode "nezakonit i sramotan" sudski postupak.

U roku od nekoliko sedmica nakon povratka sa oporavka u Njemačkoj u januaru 2021., Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovnog otpusta. Njegova osuda se široko smatra rezultatom izmišljenog, politički motiviranog slučaja.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju, što je zajedno s njegovim hapšenjem izazvalo široku osudu i sankcije sa Zapada.

XS
SM
MD
LG