Dostupni linkovi

Navaljni na godišnjicu trovanja pozvao Zapad na odlučniju borbu protiv korupcije


Aleksej Navaljni u zatvoru
Aleksej Navaljni u zatvoru

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni obeležio je danas godišnjicu svog trovanja pozivom svetskim liderima da posvete više pažnje borbi protiv korupcije i da se pozabave tajkunima bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U članku koji su objavila tri poznata evropska lista, Navaljni je kritikovao lidere zapadnih zemalja zbog toga što su borbu protiv korupcije stavili u drugi plan.

"Ona nije samo domaći problem za zemlje uključujući Rusiju, Eritreju, Mjanmar i Venecuelu, već je gotovo uvek jedan od glavnih uzroka globalnih izazova sa kojima se suočava Zapadu," naveo je Navaljni dodajući da podmićivanje ima ključnu ulogu u neupsehu određenih politika, uključujući Irak i Avganistan.

"Činjenica je da je Zapad 'propustio da uoči' sveprisutnu korupciju u Avganistanu koja je bila najvažniji faktor u pobedi talibana", istakao je Navaljni.

U članku, objavljenom u britanskom Gardijanu, nemačkom Frankfurter algemajne cajtungu i francuskom Mondu, Navaljni je korupciju nazvao "univerzalnom osnovom za cvetanje nove autoritarnosti širom sveta, od Rusije do Eritreje, od Mjanmara do Venecuele".

Vodeći ruski opozicionar je pozvao svetske lidere da pokažu snažniju političku volju u praćenju finansijskih tragova iz Rusije i drugih korupcijom pogođenih zemalja i da se odlučnije bore protiv korumpiranih zvaničnika.

Navaljni, najpoznatiji kritičar Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.


Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

SAD su se pridružile u petak Velikoj Britaniji u preduzimanju akcija protiv odgovornih za trovanje Navaljnog, navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta ali se ne preciziraju detalji.

Britanija je ranije u petak uvela sankcije protiv sedam pojedinaca za je navela da su operativci ruske obaveštajne službe za koje se sumnja da su umešani u napad na Navaljnog.

Njegovo hapšenje je jedna od glavnih tema razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel u petak u Moskvi.

XS
SM
MD
LG