Dostupni linkovi

Putin: Realnost da talibani kontrolišu Avganistan


Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi u petak, 20. avgusta, pozvao međunarodnu zajednicu da spreči "kolaps" Avganistana.

Avganistan je, kako su preneli i Putin i Merkel, imao značajnu ulogu u razgovoru tokom poslednje radne posete odlazeće nemačke kancelarke Rusiji.

"Talibani kontrolišu skoro celu teritoriju zemlje. To je realnost", poručio je Putin u prvom komentaru o situaciji u Avganistanu od kako su talibani preuzeli vlast.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta. Predsednik Avganstana Ašraf Gani je tog dana napustio zemlju nakon što su talibanski borci opkolili Kabul.

Putin je kritikovao "neodgovornu politiku" nametanja "spoljnih vrednosti" u ratom razorenom Avganistanu.

„Ne možete nametati standarde političkog života i ponašanja drugim ljudima spolja“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe istakao da se mora sprečiti ulazak „terorista“ iz Avganistana u susedne zemlje pod maskom izbeglica.

Moskva je bila oprezno optimistična u pogledu preuzimanja vlasti od strane talibana u Kabulu u pokušaju da izbegne nestabilnost koja se prenosi na susedne bivše sovjetske države, naveo je AFP.

Zabrinutost zbog tenzija na istoku Ukrajine

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je važno nastaviti mirovne pregovore o sukobu između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

"Moj savet je da nastavite da pokušavate da održite ovaj format živim i ne dozvolite da završi u ćorsokaku", rekla je ona Putinu.

"Čak i ako napredak nije tako brz kako smo se nadali", dodala je ona.

Putin je naveo da su i Rusija i Nemčka zabrinte zbog povećanja tenzija u istočnoj Ukrajini. Takođe je rekao da ima utisak da je ukrajinska vlada odlučila da ne želi mirno rešenje krize.

Merkel: Oslobodite Navljanog

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i da produži sporazum o tranzitu gasa sa Ukrajinom koji ističe 2024. godine.

"Zahtevala sam još jednom od predsednika da oslobodi Navaljnog i jasno sam stavila do znanja da ćemo pratiti slučaj", rekla je Merkel, preneo je Rojters.

„Razgovarali smo i o tranzitnom sporazumu sa Ukrajinom, koji bi mogao i trebalo da se produži posle 2024. godine“, dodala je.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je optužbe Zapada da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren zbog svojih političkih aktivnosti i rekao da je kažnjen zbog kršenja zakona.

Navaljni služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u slučaju pronevere koji je, kako on kaže, izmišljen.

Navaljnijevi saveznici optužuju vlasti u Rusiji da su se pozvale na zakon kako bi ugušile glasove neslaganja pre parlamentarnih izbora sledećeg meseca.

Putin je na konferenciji za novinare u Moskvi, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, naveo da Rusija planira u potpunosti da ispuni svoje obaveze o tranzitu gasa preko Ukrajine.

On je rekao da je Moskva spremna da produži tranzitni sporazum sa Ukrajinom nakon 2024. godine, ali da je za to potrebno više detalja.

Govoreći o gasovodu Severni tok 2 iz Rusije ka Nemačkoj, Putin je izjavio da je ostalo još samo 15 kilometara za završetak podvodnog gasovoda.

U julu su Nemačka i SAD postigle sporazum o Severnom toku 2, čime su okončane višegodišnje nesuglasice između saveznika zajedničkim obećanjem da će podržati Ukrajinu i obavezivanjem na sučeljavanje sa Rusijom ako koristi energiju za politički pritisak.

Dijalog uprkos "dubokim nesuglasicama"

Nemačka kancelarka konstatovala je da su uprkos svim razlikama u mišljenju sa Rusijom, ona i njen domaćin imali kostruktivan razgovor.

I na početku sastanka otvorenom za medije Merkel je poručila da Moskva i Berlin moraju da nastave dijalog uprkos "dubokim nesuglasicama".

"Održavamo stalni kontakt telefonom, ali ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati oči u oči," rekao je Putin Merkel na početku sastanka kome su prisustvovali i mediji.

"Siguran sam da ovo neće biti samo oproštajna poseta, nakon što ste odlučili da se ne kandidujete za novi mandat, već poseta ispunjena ozbiljnim, poslovnim sadržajem", dodao je on misleći na izbore u Nemačkoj sledećeg meseca.

Angela Merkel sledećeg meseca završava svoj mandat.

Nakon Rusije, Merkelova će otputovati u nedelju u Ukrajinu na razgovore sa predsednikom Volodimiron Zelenskim.

Uz Francusku, Nemačka ima ključnu ulogu u pokušaja posredovanja u sukobu u Ukrajini između separatističkih snaga koje podržava Kremlj na istoku i vlade u Kijevu.

Poseta Moskvi se vremenski poklapa sa prvom godišnjicom trovanja glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom u Sibiru za koje on krivi Kremlj.

Glavni Putinov kritičar i borac protiv korupcije zatvoren je u januaru po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je bio na lečenju.

"Slučaj opozicionog aktiviste, koji je skoro ubijen pre godinu dana, deo je niza brojnih spornih pitanja koja prilično opterećuju odnose dve zemlje", piše nemački list “Zidojče cajtung” (Sueddeutsche Zeitung) u analizi uoči posete.

Kremlj poriče trovanje Navaljnog i smatra da zatvorska kazna nije politička iako su vlasti zabranile njegovu političku mrežu i antikorupcijsku fondaciju uoči septembarskih parlamentarnih izbora.

Nemačke i druge zapadne laboratorije utvrdile su da je Navalni otrovan vojnim nervnim agensom sovjetskog tipa iz grupe novičok.

Kao odgovor, Nemačka i EU pozvale su Rusiju da istraži pokušaj „atentata“ i uvele sankcije nekolicini zvaničnika.

"Duboko smo zabrinuti zbog politički motivisanog hapšenja gospodina Navaljnog ... kao i stavljanja van zakona njegove organizacije i njenih regionalnih kancelarija uoči izbora za Državnu dumu u septembru", saopštila je Evropska unija 19. avgusta uoči godišnjice trovanje zatvorenog opozicionog lidera.

„Evropska unija ponovo poziva Rusiju na hitno i bezuslovno oslobađanje gospodina Navaljnog,” dodaje se u saopštenju evrskog bloka.

U saopštenju od 19. avgusta, Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi ponovo je zatražilo dokaz da je Navaljni otrovan novičokom, okrivljujući Nemačku i njene saveznike za provokaciju da diskredituje Rusiju u očima međunarodne zajednice.

Nakon 16 godina u vrhu evropske politike i četiri mandata kao kancelarka, Merkel se povlači posle izbora u Nemačkoj 26. septembra.

Tokom svog mandata, "kancelarka za krize" se sastala ili razgovara telefonom sa Putinom više nego bilo koji zapadni lider o nekim od najtežih pitanja, od Ukrajine i iranskog nuklearnog sporazuma do sukoba u Siriji.

"Ona je iskusna političarka i veoma direktna osoba. Veoma je pouzdana u svemu oko čega smo se dogovorili. Ona je-i ovo mi je neverovatno-vrlo dosledna osoba koja brani svoj stav", rekao je Putin, bivši oficir KGB -a stacioniran u Drezdenu koji govori nemački, jednom prilikom za Merkel. Nemačka kancelarka istovremeno govori ruski jer je rođena i odrasla u socijalističkoj, Istočnoj Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG