Dostupni linkovi

Rusija podnijela nove krivične prijave protiv Navaljnog


rafit Alekseja Navalnyja švicarskih umjetnika Juliena Baro & Luda u Ženevi uoči samita američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, 14. juna 2021. godine.
rafit Alekseja Navalnyja švicarskih umjetnika Juliena Baro & Luda u Ženevi uoči samita američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, 14. juna 2021. godine.

Ruske vlasti podnijele su nove krivične prijave protiv zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, što je potez koji bi mu mogao produžiti boravak u zatvoru ako bude osuđen.

Ruski istražni odbor saopćio je u srijedu da je optužio Navaljnija za otvaranje neprofitne organizacije koja krši ljudska prava, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Zvaničnici tvrde da je Navaljnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije, koja je pokrenuta prije 10 godina i od tada objavila desetine viralnih video zapisa u kojima se otkriva navodna korupcija visokih državnih zvaničnika, potaknula Ruse "na nezakonite radnje" pozivajući ih da se pridruže neovlaštenim protestima u januaru.

Ruske vlasti su označile Fondaciju kao ekstremističku i zabranile je u junu.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric, upitan u vezi s novom optužbom, ponovio je "zabrinutost generalnog sekretara Antonija Guterresa" koju je ponovio više puta, da u cijelom svijetu "vidimo smanjenje prostora za civilno društvo".

45-godišnji Navaljni je najvatreniji politički neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koji krivi Kremlj - optužbu koju su ruski zvaničnici odbacili.

U februaru je Navaljniju naređeno da odsluži dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz presude za pronevjeru iz 2014. godine koju je odbacio kao politički motivisanu.

Njegovo hapšenje i zatvaranje izazvalo je val masovnih protesta koji su predstavljali veliki izazov za Kremlj. Vlasti su odgovorile masovnim hapšenjem demonstranata i krivičnim gonjenjem najbližih saradnika Navaljnija.

XS
SM
MD
LG