Dostupni linkovi

Stoltenberg poručio da je NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, konferencija za novinare 18. aprila
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, konferencija za novinare 18. aprila

Zemlje NATO saglasne su da pošalju Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane uključujući Patriot sisteme, rekao je 19. aprila generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"NATO je proverio postojeće kapacitete u Alijansi i ima sistema koji mogu da budu poslati Ukrajini. Prema tome očekujem uskoro nove objave o sistemima protivvazduhoplovne odbrane", rekao je Stoltenberg posle video sastanka ministara odbrane Alijanse sa ukrajinskim predsednikom Volodimirem Zelenskim.

Pored Patriota ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu da pošalju, među kojima su i sistemi SAMP-T, rakete zemlja-vazduh francusko-italijanske proizvodnje, dodao je Stoltenberg.

"Neću dati precizne cifre, ali radimo sa saveznicima da osiguramo da donesu dobre odluke da snabdeju nove sisteme Patriot", rekao je on.

Ukrajina traži da joj saveznici pošalju sisteme PVO, uključujući Patriot sisteme, koji su najefikasniji protiv ruskih hipersoničnih raketa, koje poslednjih nedelja udaraju ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je članicama NATO-a 19. aprila da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima, podstičući ih da pojačaju svoju vojnu pomoć Kijevu.

U govoru putem video linka na Savetu NATO-Ukrajina, ukrajinski lider je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen".

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbedno. I to u potpunosti zavisi od vašeg izbora", ... (od) izbora da li smo zaista saveznici", rekao je Zelenski u svom govoru.

Američka pomoć od više od 60 milijardi dolara, blokirana nedeljama u Kongresu SAD zbog odugovlačenja republikanskih članova Kongresa, koji podržavaju bivšeg predsednika Donalda Trampa, konačno bi mogla da bude usvojena u subotu.

Stoltenberg je takođe izrazio nadu da će taj zakon proći bez daljeg odlaganja u američkom Kongresu.

Tokom sastanka NATO-Ukrajina ministri su se takođe složili da isporuče više projektila od 155 milimetara neophodnih ukrajinskoj artiljeriji, rakete dugog dometa i dronove, rekao je Stoltenberg.

"Ono što vam mogu reći je da je ta pomoć već na putu", dodao je on.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala bombardovanje energetske infrastrukture Ukrajine i njenih gradova, pojačavajući pritisak na Kijev dok brojnije i bolje opremljene snage Moskve polako napreduju na bojnom polju na istoku, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG