Dostupni linkovi

Zelenski od NATO-a zatražio protivvazdušne sisteme odbrane


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je članicama NATO-a 19. aprila da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima, podstičući ih da pojačaju svoju vojnu pomoć Kijevu.

U govoru putem video linka na Savetu NATO-Ukrajina, ukrajinski lider je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom masovnog vazdušnog napada Irana.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbedno. I to u potpunosti zavisi od vašeg izbora", ... (od) izbora da li smo zaista saveznici", rekao je Zelenski u svom govoru.

Zelenski je ocenio da Rusija trenutno ima prednost u vazduhu, ograničavajući sposobnost Ukrajine da napreduje na liniji fronta.

"Očigledno je da su sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoj teror iz dronova i raketa, naše mogućnosti na zemlji, nažalost, ograničene", dodao je.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala bombardovanje energetske infrastrukture Ukrajine i njenih gradova, pojačavajući pritisak na Kijev dok brojnije i bolje opremljene snage Moskve polako napreduju na bojnom polju na istoku, navodi Rojters.

Mešovite reakcije Ukrajinaca na novi zakon o mobilizaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG