Dostupni linkovi

Stoltenberg kaže da Ukrajina neće ući u NATO sve dok traje rat


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu, decembar 2021.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se prijem Ukrajine u zapadni vojni savez neće dogoditi dok se rat nastavlja.

Međutim, rekao je da bi se Ukrajina mogla pridružiti Alijansi u budućnosti.

Tokom događaja koji je u Briselu organizovao njemački Maršal fond, Stoltenberg je rekao da se "svi slažemo da će Ukrajina postati članica alijanse". Međutim, dodao je da "članstvo [Ukrajine] usred rata nije na dnevnom redu".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da su članovi ovog saveza podijeljeni u vezi s pristupanjem Ukrajine koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Vilniusu u julu.

"Tokom dana ću razgovarati telefonom o koracima koje treba poduzeti i o odgovoru na želju Ukrajine da uđe u NATO", dodao je. "Niko vam ne može tačno reći šta će se odlučiti na summitu u Vilniusu", rekao je.

Amerikanci i mnogi drugi saveznici žele ostati pri izjavi iz Bukurešta, rekli su u povjerenju za AFP diplomate Sjevernoatlantskog saveza. Sa sastanka na vrhu u tom gradu 2008. čelnici su poručili da će Ukrajina i Gruzija "biti članice NATO-a", ne otkrivši kada će to biti.

Članstvo u NATO-u omogućilo bi Ukrajini da se pozove na odredbu o kolektivnoj obrani u članku 5 koji sve članice obvezuje da je brane u slučaju napada.

Traju pregovori o "postavljanju temelja za dogovor o članstvu", rekao je jedan od diplomata. Postoji mogućnost da se Ukrajini daju sigurnosne garancije, kao Švedskoj, čije pristupanje koče Turska i Mađarska.

Međutim, oko pojma "garancije" ne postoji konsenzus u okviru Saveza, dodale su diplomate.

XS
SM
MD
LG