Dostupni linkovi

Uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji je stvar države, kažu iz NATO-a


Ilustrativna fotografija, zastave NATO, Evropske unije i Srbije, Beograd, oktobar 2022.
Ilustrativna fotografija, zastave NATO, Evropske unije i Srbije, Beograd, oktobar 2022.

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu je navela da je pitanje uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji na srpskim državnim organima.

"NATO će nastaviti da podržava napore Srbije da modernizuje svoje oružane snage u okviru razvijene i obostrano korisne partnerske saradnje", navodi se u pisanom odgovoru NATO-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) 10. januara.

U odgovoru se ističe da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

"Sve što Srbija i NATO rade zajedno je krojeno tako da ispunjava potrebe Srbije i pomaže joj da unapređuje svoje oružane snage u okviru Parnterstva za mir", navela je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka je pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i predlog podneo 4. januara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U obrazloženju Vojska je navela da predlog dolazi "nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja".

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to žele.

Srbija se deklariše kao vojno neutralna, a vojnu neutralnost unela je i u Strategiju odbrane i Stretagiju nacionalne bezbednosti, koje su usvojene u Skupštini 2019. godine.

Zvaničnici Srbije u svojim izjavama ističu da Srbija nema i neće imati namere da se pridruži NATO, sa kojim sarađuje od 2006. kroz Partnerstvo za mir. Srbija je retka država Zapadnog Balkana koja ne želi da se pridruži tom vojnom bloku.

XS
SM
MD
LG