Dostupni linkovi

Forum u Budvi: NATO sidro sigurnosti za regiju


Forum u Budvi
Forum u Budvi

Svjedoci smo sistematskog i ciničnog kršnja međunarodnog prava i ilegalnih aktivnosti koje sprovodi Rusija u Ukrajini, kazao je Sekretar NATO-a za odnose sa javnošću Ted Vajtsajd, dodajući da sve to prati jaki uticaj Rusije na dezinformisanje i propagandu u regionu. Zato NATO može biti sidro sigurnosti za države regiona, ocjenjuje Vajtsajd.

"NATO nije zatvoren savez. I iz ovog regiona se nadamo ranom članstvu zemalja kandidata. što je prije moguće, i to je ono čemu smo posvećeni u ovom regionu. Na tu potrebu podsjeća turbulentno vrijeme koje je za nama, i pitanja koja se vezano za to moraju riješiti, u smislu koliko i na koji način podijeljene nacije mogu da se ujedine ako se obeća određeno partnerstvo, i što je to što će članstvo u Savezu donijeti svima njima. Jer, ono je sidro snage koje obezbjeđuje predvidivost. A to u krajnjem slučaju dovesti do ekonomskog prosperiteta i izvjesne budućnosti za sve", kazao je Vajtsajd.

Na panelu o globalnom pozicioniranju NATO saveza bilo je riječ o odnosima Alijanse sa držvama regiona ministar inostranih poslova BIH Igor Crnadak podsjeća da u toj zemlji nema konsenzusa kada je rijec o odluci da sesarađuje sa NATO-om. "BIH je u specifičnoj poziciji od 2008. godine jer smo imali konsenzus o saradnji sa NATO savezom. Ali nemamo konsenzus o konačnoj odluci. Iamo novu Vladu koja je na vlasti tek dva mjeseca i sada pokušavamo da razgovaramo o tim stvarima."

Odnosi NATO-a i Srbije biće u fokusu tokom sjutrašnjeg, drugog dana To be Secure Foruma. Do sada je Srbija potpisala nekoliko važnih dokumenata o saradnji sa NATO-om, izmedju ostalog Partnerstvo za mir, i to je dokaz da Srbija nije zatvorena za saradnju, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. "Ono što su prijetnje regionu nisu samo vojne prirode. One su sveobuhvatne i odnose se i na tražioce azila, i migrante, i ostala pitanja o kojima setreba raspravljati na bilateralnom i međunarodnom nivou, i za koje je svakako potrebnasaradnja na ta dva nivoa", ocijenila je Joksimović.

Najbliža NATO članstvo u regionu je država Crna Gora. Za premijera Mila Đukanovića, članstvo u Alijansi je jedina garancija da zemlje regiona neće ponoviti konflikte iz dalje i bliže prošlosti. Poziv za učlanjenje koji očekuje u decembru, Đukanovic smatra najznačajnijim političkim događajem nakon obnove državne nezavisnosti. " Priča o neutralnosti u današnjem svijetu, posebno na balakanu, nije ništa drugo do iluzija. Ta priča koja se i u Crnoj Gori nameće pod plaštom pacifizma, ima jedino za cilj da nas skrene sa puta u EU i NATO. Ne može se u NATO i EU samo djelimično. Ako želite da budete dio jedne zajednice, to podrazumijeva da morate dijeliti vriejdnosti an kojima je stvorena i na kojima se razvija", izjavio je crnogorski premijer.

Na Forumu je najavljena skora posjeta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Crnoj Gori, a do kraja godine i Savjeta Sjevernoatlantske alijanse.

XS
SM
MD
LG