Dostupni linkovi

Kraj Vučićeve posete SAD: Okretanje od ruskog uticaja


Džon Mekejn i Aleksandar Vučić u Vašingtonu
Džon Mekejn i Aleksandar Vučić u Vašingtonu

Gasna diversifikacija i Srbija u kontekstu ruko-ukrajinske krize bile su neke od tema sa kojima se razgovaralo sa predstavnicima američke administracije, izjavio je na pitanje RSE srpski premijer Aleksandar Vučić.

“Istakao sam ono što sam isticao i ranije, potrebu Srbije da se okrene različitim izvorima gasa i rekao sam ono što sam imao da kažem o mojoj poseti Azerbejdžanu, o našim vezama sa Rusijom i o mogućnosti da u budućnosti dobijemo gas i sa Krka. Na sinoćnjoj večeri je o tome bilo dosta reči sa američkim ekspertima. Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa za Srbiju i to radim i ovde. Nadam se da ću dobiti podršku veliku podršku SAD, ne samo za naš put ka EU već i za moguću diversifikaciju izvora gasa”, rekao je Vučić na pitanje Karla Šreka, dopisnika RSE iz Vašingtona.

Bela kuća saopštila je da je Suzan Rajs, savetnica američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, sa Vučićem razgovarala o povećanju energetske bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, načinima za jačanje bilateralne saradnje i poboljšanju ekonomskih uslova.

Snežana Čongradin, novinarka lista Danas, kaže za RSE da je najveći domet ove posete razgovor o snabdevanju gasom.

Snežana Čongradin
Snežana Čongradin

“Mislim da je to jedan od najznačajnijih segmenata o kojem je tamo bilo reči. To jest, da bi Srbija trebalo da se okrene od ruskog gasa. Da bi trebalo da prihvati sugestiju Amerike i da pronađe alternativne načine snabdevanja tim energentom. Vučić je upravo u Tirani, neposredno pred odlazak u SAD, dao izjavu u vezi sa tim što je vrlo simptomatično. Nakon otkazivanja izgradnje Južnog toka nekako je postalo jasno da će Srbija, kroz taj svojevrstan zaokret, pokušati da se odvoji od ruskog uticaja.”

Suzan Rajs je najviši američki državni zvaničnik sa kojim se sastao Aleksandar Vučić tokom posete Vašingtonu, jer planirani razgovori sa Džozefom Bajdenom nisu održani zbog smrtnog slučaja u porodici američkog potpredsednika.

Savetnica američkog predsednika za nacionalnu bezbednost pozdravila je posvećenost Srbije evrointegracijama i dijalogu sa Prištinom.

“Rajsova je ohrabrila nastavak evroatlantskih integracija Srbije, kao i reformi, između ostalog na jačanju vladavine zakona,” saopštila je Bela kuća.

Vučić je posle tog sastanka rekao da će Srbija moći da računa na podršku SAD u evrointegracijama, što će znatno olakšati napore Srbije ka članstvu u EU.

Snežana Čongradin kaže da tempo evrointegracija, iako je američko mišljenje veoma važno, ipak određuje sama Srbija.

“To ne zavisi od posete Vučića Americi. Nego od toga šta je sve urađeno do sada. U tom kontekstu pozitivna je relaksacija odnosa u regionu, posebno premijerova poseta Tirani i dva puta odlazak u Sarajevo. Važna je i priča o tome da bi trebalo otići u iskrenu posetu Srebrenici. Mislim da više te stvari mogu da odrede uticaj Amerike na Nemačku i Evropsku uniju da poguraju otvaranje poglavlja za Srbiju, a ne sam čin posete i odlaska u SAD. Ta poseta, kada je reč o ekonomskim stvarima, dosta znači ali će investitori pre svega gledati ekonomske pokazatelje a ne reči i obećanja srpskog premijera", ocenjuje Snežana Čongradin.

Aleksandar Vučić, ministri privrede i finansija Željko Sertić i Dušan Vujović u Vašingtonu su se sastali i sa predstavnicima najvećih američkih kompanija u IT sektoru.

Američki senator Džon Mekejn nakon sastanka sa Vučićem izjavio je da Srbija može da računa na američku podršku i investicije.

“Jasno je da SAD ne daju direktive Evropskoj uniji šta da radi, ali mogu da pomognu na ekonomskom i diplomatskom planu. Radujem se što ću doći u Beograd. Srbija je prešla dug put i zaslužuje snažnu američku podršku, uključujući investicije američkih kompanija i korporacija. Apsolutno možete računati na našu podršku u evroatlantskim integracijama", rekao je Mekejn.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je Vučić izjavio da Srbija na putu ka Evropskoj uniji očekuje podršku SAD. Navodi se da se sastao i sa kongresmenom Majklom Tarnerom, predsedavajućim Parlamentarne skupštine NATO-a, sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i situaciji u regionu.

"Srbija je prijatelj Sjedinjenih Američkih Država, a srpska vlada pokazala je mudrost i umeće u unapređenju i jačanju regionalnih odnosa”, rekao je Tarner.

Premijer Srbije razgovarao je i sa kopredsedavajućim srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim senatskog Potkomiteta za Evropu Ronom Džonsonom.

Premijer Aleksandar Vučić danas završava posetu SAD.

XS
SM
MD
LG