Dostupni linkovi

Šta se može očekivati nakon učvršćivanja vlasti Krivokapića?


Ranko Krivokapić na osmom kongresu SDP

Pobjeda Ranka Krivokapića na unutarpartijskim izborima u SDP-u, koji nikada nijesu bili neizvjesniji, udarna je tema dana u Crnoj Gori. Glavno pitanje koje sa nameće jeste: kakve će biti stvarne posljedice takvog epiloga kongresa, kome su mediji i javnost već mjesecima pridavali značaj sudbonosnog po SDP ali i vladajuću koaliciju.

Analitičari se razlikuju u procjenama kakve će biti posljedice uspjeha Ranka Krivokapića, da sa 35 glasova prednosti pobijedi svog protivkandidata Ivana Brajovića. Različita su tumačenja oko toga da li je riječ o Pirovoj pobjedi ili stvarnom trijumfu Krivokapića u borbi Davida protiv Golijata, pošto se sam Krivokapić u uvodnom dijelu kongresa, prije svega osvrnuo na medijsku mašineriju koja je favorizovala Ivana Brajovića.

“Vratili smo se nekim javnim servisima i modelu novinarstva iz 90-ih. Isti oni koji su bili propagandna artiljerija rata sada nastavljaju agresiju, uz stare saveznike, protiv SDP-a i slobodne javnosti. Medijski najamnici, sada sa novim oružjem, odstreljuju po Crnoj Gori.“

Kakve su moguće implikacije Krivokapićeve pobjede ili tačnije poraza Brajovića, koji je predvodio struju koja je slovila kao bliža Đukanovićevom DPS-u? Je li slika kurtoaznih čestitki iz suprotnog tabora bila samo privid očuvanja jedinstva partije i jesu li neizbježna komešanja i u vladajućoj koaliciji? Daliborka Uljarević iz Centra za gradjansko obrazovanje ocjenjuje:

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

“Ovo je definitivno bila jedna od najtežih i najznačajinijih Krivokapićevih pobjeda unutar partije. On sada ima izbor da zauzme čvršći pristup ili da pokuša da balansira. Ali mislim da je jaz između one politike koju on promoviše i njegovih protivnika isuviše veliki da bi gubio vrijeme i energiju u tom balansiranju, odnosno razlike među protivničkim stranama su isuviše velike da bi nakon kongresa oni mogli da nastave da funkcionišu harmonično.“

Kada je riječ o prilikama u vladajućoj koaliciji, otvara se dilema da li će se Krivokapić i Đukanović osmjeliti na neki radikalniji potez, budući da su odnosi izmedju njihovih partija već duže zategnuti, ili ćemo imati status kvo dok definitvno ne bude poznato hoćemo li dobiti pozivnicu za NATO?

“Mislim da prije pozivnice za NATO neće biti nikakvih bitnih promjena na političkoj sceni. Mislim da će SDP nastaviti svoju politiku na tzv dva kolosjeka, odnosno da će pokušati da čuva što bolje odnose sa opozicijom, a da pritom vlast neće ugroziti u mjeri koja bi mogla da izazove neki drastičniji poremećaj“, smatra politikolog Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA.

Daliborka Uljarević, međutim, smatra da bi mnogo oštriji kurs preme DPS-u Krivokapiću bio vrlo koristan kao priprema za predstojeće izbore.

“Dosta toga u nastupajućem periodu zavisi od Krivokapića ali i od onoga što su realna očekivanja opozicije. Bila bi velika greška ukoliko bi opozicija u ovom trenutku pravila pritisak na Krivokapića da on odmah zauzme radikalan stav prema DPS-u. To prosto nije realno ali treba da se povrati povjerenje koje je ipak u nekom trenutku izgubljeno između opozicije i Krivokapićevog SDP-a, kako bi oni uz minimalnu koordinaciju, uspjeli da utiču na održivu društvenu promjenu.“

Funkcioner DEMOS-a Goran Danilović nema očekivanja i kongresu SDP-a ne pridaje naročit značaj.

“Svi imamo pravo da se bavimo unutarstranačkim stvarima, svakome je važan kongres, skupština, izborna, radna. Sve to cijenimo i poštujemo ali ne možemo brinuti o krovovima vlastitih kuća, a da nam je zajednički temelj potpuno porušen.“

Ipak, može li dugoročno gledano Krivokapićeva unutarpartijska pobjeda biti zametak nekih budućih prestrojavanja i novih pregrupisavanja na crnogorskoj političkoj sceni, pitali smo Dritana Abazovića.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

“Naravno da može. Nakon što bude izvjesno šta će se desiti sa pozivnicom za NATO, mislim da će Krivokapić dobro da promisli šta da radi na narednim parlamentarnim izborima. Mislim da je najrealnije da On više neće ići sa DPS-om na jednoj listi.“

Bilo kako bilo, u kom god pravcu se dalje razvijala politička slika Crne Gore, po Daliborki Uljarević jedna činjenica je neupitna.

“Riječ je o prvom, velikom političkom porazu DPS-a u onoj igri koju je ta partija do sada igrala izvanredno. A to je da vrlo dobro uspijeva da ruši stranke onda kada odluči da ih sruši, odnosno da pozicionira svoje kandidate. SDP je pokazao da ipak DPS u tom dijelu slabi.“

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG