Dostupni linkovi

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara


Američki ministar odbrane Lloyd Austin (u srednini) na sastanku o pomoći Ukrajini u Briselu, 15. jun 2022.

Sjedinjene Države izdvojiće dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara za njene odbrambene operacije u Donbasu, koji je u fokusu ruske invazije, preneo je 15. juna američki predsednik Joe Biden lideru Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Pomoć obuhvata "dodatnu artiljeriju i priobalno odbrambeno oružje, kao i municiju za artiljerijske i napredne raketne sisteme", naveo je Biden u saopštenju, koje je Bela kuća objavila posle njegovog razgovora sa Zelenskim.

"Potvrdio sam rešenost da SAD stoje uz Ukrajinu dok ona brani svoju demokratiju i podrže njen suverenitet i teritorijalni integritet u svetlu ruske agresije bez povoda", poručio je Biden.

Ovo je najveća pojedinačna isporuka oružja i vojne opreme Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, prenela je agencija AP.


Američki zvaničnici su naveli da bi pomoć trebalo da sadrži lansere protivbrodskih raketa, haubice i municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) za čiju upotrebu američki vojnici obučavaju ukrajinske snage.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin upozorio je u Briselu, na sastanku sa predstavnicima više od 45 zemalja na temu podrške Ukrajini, da Zapad mora da pojača isporuke oružja Kijevu.

"Moramo da intenziviramo našu zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo se još više potruditi da osiguramo da Ukrajina može da brani sebe, svoje građane i teritoriju", rekao je Ostin.

Sastanak je održan na dan otvaranja dvodnevnog skupa ministara odbrane NATO-a u sedištu alijanse.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji je prisustvovao sastanku u Briselu, rekao je da je zahvalan za svu vojnu pomoć koju su nacije već isporučile ili obećale Ukrajini.

Zvanični sastanak NATO trebalo bi da počne 15. juna večerom na kojoj će ministri razgovarati i o zahtevima Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u.

"Saveznici su posvećeni da nastave da obezbeđuju vojnu opremu koja je potrebna Ukrajini da bi pobedila, uključujući teško naoružanje i sisteme dugog dometa", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je 14. juna da je vojska napadnute zemlje dobila samo oko 10 odsto zapadnog naoružanja koje je tražila.

"Koliko god napora Ukrajina uložila, ma koliko profesionalna naša vojska, bez pomoći zapadnih partnera nećemo moći da pobedimo u ovom ratu", rekla je ona.

Ministri odbrane takođe planiraju da razgovaraju o potezima za jačanje snaga duž istočnog krila NATO-a.

"Ovo će značiti više prisustva, više sposobnosti i veću spremnost, sa više borbenih formacija NATO-a za jačanje naših borbenih grupa na istoku, više vazdušne, pomorske i sajber odbrane, unapred postavljene opreme i zaliha oružja", rekao je Stoltenberg.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG