Dostupni linkovi

NATO stavlja dodatne trupe u pripravnost za raspoređivanje na Kosovu


Pripadnici KFOR-a u Leposaviću, 31. maj 2023.
Pripadnici KFOR-a u Leposaviću, 31. maj 2023.

NATO će staviti i rezervni bataljon u stanje visoke pripravnosti za raspoređivanje na Kosovu zbog tenzija na severu ove zemlje.

Ovo je saopšteno tokom posete Misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admirala Stuarta Munscha.

Vest dolazi dan nakon što je NATO odlučio da rasporedi dodatne snage pošto je u ponedeljak 30 vojnika KFOR-a povređeno tokom sukoba sa srpskim demonstrantima u Zvečanu.

"Njihovi razgovori [admirala Munscha i komandanta KFOR-a, general-majora Angela Michelea Ristuccia] uključivali su i raspoređivanje 700 dodatnih vojnika iz rezervnog bataljona koje je NATO pozvao na Kosovo da normalizuje situaciju i osigura bezbednost, kao i moguće raspoređivanje još jedne rezerve bataljona koji je stavljen u stanje visoke pripravnosti u slučaju potrebe za dodatnim trupama", objavila je na Tviteru Komanda združenih snaga NATO-a.

Admiral Munsch se sastao i sa ambasadorima Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država te se pridružio njihovim pozivima na "povratak dijalogu i prekid nasilja".

Tokom posete KFOR-u, admiral Munsch se sastao sa povređenim italijanskim i mađarskim vojnicima i "pohvalio ih za profesionalizam, hrabrost i samokontrolu u rešavanju nasilja".

KFOR je saopštio da je intervenisao u Zvečanu "da bi izbegao sukobe između strana" i da su mirovne snage "sprečile pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca".

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Protesti u opštinama na severu Kosova, području naseljenom većinom Srbima - Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na severu zemlje održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru prošle godine.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje nove gradonačelnike.

XS
SM
MD
LG