Dostupni linkovi

Može li NATO suzbiti korupciju u odbrani?


Zastave NATO i Crne Gore na Cetinju
Zastave NATO i Crne Gore na Cetinju

Najčešće oblasti podložne korupciji u sektorima odbrane su netransparentne javne nabavke i poslovni ugovori. Zato je NATO prije deceniju pokrenuo "Izgradnju integriteta"- program efikasnih instrumenata u suzbijanju korupcije u oblasti odbrane.

Ovaj program je dokaz da Sjevernoatlantska alijansa nije samo vojna organizacija, već savezništvo članica koje dijele iste vrijednosti, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa Sjuzan Pond, zadužena u NATO za sprovođenje ovog sporazuma.

"Javne nabavke u sistemu odbrane su često veoma komplikovane, skupe i sa dugotrajnom procedurom, a pritom često imaju oznaku tajnosti ili klasifikacije. Zato je za taj segment potrebna posebna vrsta nadzora. Slično je i u slučajevima rashodovanja nekog vojnog sistema ili prodaje zemlje koja sektoru odbrane više ne treba, a koja može biti zanimljiva na primjer za izgradnju hotela nekom ulagaču ili lokalnoj vlasti kao područje za biznis."

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je otpočelo program "Izgradnje integriteta" prije pet godina, a od prije dvije se uključuju i drugi državni organi koji se bave sektorom bezbjednosti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Posebnu podršku smo imali za izgradnju integriteta u sektoru javnih nabavki. Značajno smo reformisali legislativu o tome kako javne nabavke moraju biti sprovedene i potpuno usaglašene sa NATO standardima. Bez toga ne bi bili članica NATO-a", kaže generalni direktor za politiku odbrane Ivica Ivanović.

Napredak sa drugog na 16-17 mjesto po korumpiranosti: NATO vojska u Afganistanu
Napredak sa drugog na 16-17 mjesto po korumpiranosti: NATO vojska u Afganistanu

"Izgradnja integriteta" nije ograničena samo na članice NATO-a, pa je do prošlog ljeta u taj program uključeno 20 država, od kojih je sedam članica Alijanse i trinaest partnerskih zemalja. Zbog specifičnih potreba Jugoistočne Evrope i Afganistana, NATO za ta dva područja ima i posebno skrojene programe integriteta. Sultan Barai iz Nacionalne armije Afganistana kaže da je u toj zemlji borba protiv korupcije dala konkretne rezultate.

"Imamo veliki pomak. Ranije smo bili pri vrhu liste po korumpiranosti, na drugom i trećem mjestu, a prema poslednjim istraživanjima na globalnom nivou sada smo na 16 - 17 mjestu".

Ocjenjivanje napretka u "Izgradnji integriteta" započinje samoocjenjivanjem ministarstva odbrane, nakon čega se ti rezultati detaljno razmatraju zajedno sa NATO ekspertima. Iz toga nastaje izvještaj koji sadrži preporuke za poboljšanje i konkretne korake za povećanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u sektoru odbrane. Krajnji rezultat je akcioni plan. To što NATO standard u izgradnji integriteta primjenjuju i države koje nisu njegove članice, za Sjuzan Pond je pokazatelj efikasnosti programa.

"Imamo aktivne programe u Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, ali i Srbiji. Nisu sve te zemlje zainteresovane da se pridruže NATO-u, ali sve vide benefite koje im donosi jačanje institucija i razmjena dobrih praksi. Nije nam važno je li neka zemlja članica NATO-a ili ne da bismo saradjivali kroz ovaj program, i to pokazuje koliko smatramo važnim izgradnju integriteta", navodi Sjuzan Pond.

Izgradnju integriteta u NATO-u koordinira šest država - Belgija, Bugarska, Norveška, Poljska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. O važnosti borbe protiv korupcije u oblasti odbrane govori i to što je EU nedavno za ovaj program donirala dva miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG