Dostupni linkovi

Evropski parlament traži jačanje vladavine prava u Crnoj Gori


Ilustracija

Ovogodišnji izvještaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori,koji je pripremio izvjestilac Čarls Tanok, čini se nikada nije bio kritičniji i stroži u ocjenama o tome dokle je Podgorica stigla u procesu evroatlantskih integracija. I sa te važne evropske adrese akcenat stavljaju na jačanje vladavine prave i borbu protiv korupcije i izražavaju zabrinutost političkom situacijom u zemlji u susret parlamentarnim izborima sljedeće godine.

“U više navrata tokom ove godine sam najavljivao da će ovogodišnji Progress Report biti blag, što bi rekli ružičast, ali da nakon dobijanja poziva u NATO, odnos Evropske unije i njenih institucija i Zapadnih partnera će biti značajno promijenjen, odnosno biće značajno stroži nego što je to bio slučaj do sada“, istakao je Tanok.

I upravo takva očekivanja političkog analitičara Zlatka Vujovića iz Centra za monitoring, pokazala su se kao osnovana,budući da je u ovogodišnjem izvještaju Evropski parlament nikad jače markirao probleme koji opterećuju stanje u Crnoj Gori. U Nacrtu rezolucije koji će u četvrtak biti na dnevnom redu Evropskog parlamenta, čiji je autor Čarls Tanok, kome je dio domaćih političara nerijetko lijepio etiketu naklonjenosti Đukanovićevom režimu, naglasak se stavlja na vladavinu prava. Kako se ističe, od napretka u toj oblasti zavisiće ukupan napredak u pregovorima sa EU i on „mora biti praćen strogom primjenom relevantnih akcionih planova i strategija“.

Evropski parlament pozdravlja formiranje Specijalnog tužilaštvai uspostavljanje Agencije za borbu protiv korupcije, naglašavajući da bi ona trebalo da bude potpuno operativna do 1. januara. Tanok u svom izvještaju konstatuje podizanje optužnica protiv čelnika Budvanske opštine i iskazuje zabrinutost da je korupcija prisutna u javnim nabavkama, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju i građevinskom biznisu. Kada je riječ o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, Evropski parlament poziva Vladu u Pogdorici da potpuno primijeni novo izborno zakonodavstvo. Duboko je zabrinut zbog, kako se navodi, izuzetno polarizovane političke klime i bojkota parlamenta od dijela opozicije i pozivajuse sve političke snage da se ponovo uključe u dijalog u parlamentu.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Šta sve to znači za Zlatka Vujovića?

“Jednostavno više neće moći da se toleriše neuspjeh, odlaganje ili uslovno rečeno, na neki način, prikrivanje neostvarenih rezultata. Rezultati će morati biti jasni i neće se tolerisati neuspjeh institucija. Tu prije svega mislim na Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je očigledno a mislim i da je to vidljivo svim građanima i zainteresovanim stranama, politički formiran organ, koji nema kapaciteta da ostvari ono što se od njega očekuje a to je da se uhvati u koštac sa političkom korupcijom“, rekao nam je Vujović.

Kako su to nedavno potcrtali u Briselu, prošla godina bila je u znaku donošenja zakona, ova u znaku uspostavljanja institucija, a u narednoj seočekuju rezultati. Takvu poruku su ozbiljno shvatili u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, ističe za Radio Slobodna Evropa Obrad Mišo Stanišić, član parlamentarnog odbora za evropske integracije iz DPS-a.

“Pripremljena je legislativa i mislim da se mora doći do implementacije tih zakona koje smo usvojili. Nije nepoznato da su pojedini rezultati i implementacija pojedinih zakonskih rješenja koje smo usvojili u parlamentu se primjenjuju i primjenjivali su se i ove godine i već se vide rezultati. Sve izvještaje koje dolaze iz institucija Evropske unije, odnosno iz Brisela, crnogorska vlast prihvata veoma ozbiljno i odgovorno. Prihvata ih kao fakticitet na kojima se mora raditi. I otvoreni smo za sve institucije i u Crnoj Gori i van nje, da probleme rješavamo transparentno, odgovorno, kao što smo i dosad radili.“

Ne bude li rezultata, pregovori između Crne Gore i Evropske unije biće prekinuti, zaključuje Zlatko Vujović.

“Mislim da je to svima jasno. Problem je što te institucije nijesu spremne da daju djelotvoran odgovor na ono što se od njih očekuje. Tako da ćemo se mi suočiti sa realnom situacijom a to je da nećemo ispuniti ono što očekuje EU. Ukoliko se ne preduzmu neki radikalni potezi i promjena odnosa, prije svega vlade, prema ovom pitanju“, zaključuje naš sagovornik.

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG