Dostupni linkovi

Da li članstvo u NATO dovodi strane investitore u Crnu Goru?


Sa NATO biznis foruma
Sa NATO biznis foruma

Članstvo u NATO bi Crnoj Gori osim maksimalne bezbjednosti donijelo i veći priliv direktnih stranih investicija, a to potvrđuju i iskustva država bivšeg istočnog bloka koje su u međuvremenu postale članice Alijanse. To je poruka sa NATO biznis foruma na kojem su se, međutim čuli i stavovi kako članstvo nije garancija za dolazak investitora već da je to prije svega unaprjeđenje vladavine prava i obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Uzimajući u obzir sve činjenice o tome koliko će Crnu Goru koštati članstvo u NATO, šta su očekivani ekonomski efekti članstva, kakva su uporedna iskustva drugih zemalja koje su postale članice Alijasne, nema dileme da je NATO za Crnu Goru najbolja opcija od svih postojećih.

To je saopštio Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević koji tvrdi da će članstvo dovesti strane investitore u Crnu Goru:

„Svi pokazatelji ukazuju da su ti efekti dugoročno gledano vrlo pozitivni i da direktne strane investicije skaču upravo kao rezultat shvatanja potencijalnih investitora da zemlja postaje sigurnija, ekonomski sistem stabilniji a time otvoreniji i pogodniji za direktne strane investicije.“

Garčević kao argument navodi i iskustva drugih zemalja koje su ušle u NATO poslije pada Berlinskog zida, njih 12 gdje se pokazalo da su strane investicije naglo uvećane kao rezultat upravo članstva.

Garčević opovrgava tvrdnje protivnika NATO integracija Crne Gore kako će članstvo u Alijansi otjerati ruske investitore.

Kapital ima svoju logiku koja je vođena željom za profitom, ukazuje Garčević

NATO bisnis forum, Verica Maraš i Kristijan Posa, foto: Savo Prelević
NATO bisnis forum, Verica Maraš i Kristijan Posa, foto: Savo Prelević

„Članice NATO su u 2013. godini investirale u Rusku Federaciju 60 milijardi dolara. Da ih je vodio politički princip vjerovatno ne bi ništa uložile. Na drugoj strani, kao što i sami znate ruski gigant Gasprom je na primjer sponzor UEFA lige, da ne govorimo ko je vlasnik Čelsija ili Bruklin netsa. Sve te vrlo jasne činjenice ukazuju da je ta teza na vrlo staklenim nogama i da se ne može braniti.“

Članstvo u NATO Crnoj Gori donosi vidljivost i prepoznatljivost među investitorima a to je bio jedan od glavnih razloga zašto do sada nije bilo više američkih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kaže direktorka kompanije Philip Morris Montenegro, Svetlana Vuksanović:

„Po eventualnom ulasku u NATO postajemo vidljivi jednom velikom broju investitora, naročito amerilčkim investitorima i kroz to dobijamo šansu da promovišemo naše brojne potencijale koje nijesmo bili do sada u prilici da ih na pravi način prezentiramo.“

Samo članstvo u NATO nije garancija za dolazak većeg broja stranih investitora već je to uspostavljanje vladavine prava i to javnost treba da zna, rekao je Aleksandar Dedović iz Alfa centra:

„Sve dok ima korupcije i sumnjivih privatizacija u Crnoj Gori i sve dok se pojedinci koji su u vezi sa kriminalnim miljeom i pojedincima u vlasti budu uključivali u sumnjive privatizacije neće biti ulaganja pogotovo iz SAD, bez obzira kako to bilo upakovano. Neće ih biti bili mi članica NATO ili ne.“

Nacionalni koordinator za NATO ovako odgovara na tezu da investitori neće doći sve dok se država ne obračuna sa korpucijom i kriminalom:

„Investitori se ne bude čitajući dnevne novine u Crnoj Gori i ne znaju o onome što se ovdje manje ili više detaljno razgovara. Ali ono što oni žele da znaju prije nego uopšte i razmisle o nekoj zemlji da li da ulažu u nju ili ne, to su oni međunarodno priznati pokazatelji gdje se ta država nalazi a ne po onome kako to neki pojedinci unutra ocjenjuju“, poručuje Garčević.

Među crnogorskim kompanijama koje imaju NATO kod kao svojevrsnu propusnicu da svoje proizvode plasiraju na tržišta NATO članica su i Plantaže iz Podgorice.

„To su takvi potencijali njihovih tržišta i velika šanse ne samo za naše vino nego za sve poljprivredne i druge proizvode. Mi znamo da je to veoma dobro platežno stanovništvo ekonomski najjačih država svijeta i jedna perspektiva i šansa koju ako ne iskoristimo napravićemo veliku grešku“, ističe menadžerka Plantaža, Verica Maraš.

XS
SM
MD
LG