Dostupni linkovi

Kandić: Dodelom odličja Handkeu Vučić započeo rat protiv civilizovanog sveta


Vučić (levo) je uručio Handkeu (desno) jedno od najviših odlikovanja države Srbije, Beograd (9. maj 2021.)
Vučić (levo) je uručio Handkeu (desno) jedno od najviših odlikovanja države Srbije, Beograd (9. maj 2021.)

"Predsednik Srbije je dodelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu započeo rat protiv civilizovanog sveta, suseda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima 90.tih. Ni tračka nade nema", objavila je 11. maja na svom Twitter nalogu nekadašnja direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) i osnivačica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), Nataša Kandić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 9. maja jedno od najviših državnih odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici.

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodeli književniku donet je još u februaru 2020. godine.

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej "Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju", a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posete predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

Handke je rekao pre nekoliko godina za dnevni list "Politika" da se odlučio da dođe u Srbiju 1996. jer je ona za zapadne medije bila "crna rupa".

Orden od Srbije osporavanom nobelovcu Handkeu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Peter Handke je u Beograd doputovao iz Bosne i Hercegovine, gde su mu najviša priznanja dva dana ranije dodelili predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i reditelj Emir Kusturica.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. decembra 2019. godine, a dodelu su bojkotovali Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a mnogi ratni reporteri koji su izveštavali iz ratova u BiH i na Kosovu oglasili su se na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

Vučić je ukaz o odlikovanjima zaslužnim pojedincima i institucijama doneo u februaru 2020. godine, a među njima su bili i češki predsednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Ni Handke, ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodele priznanja, pa je tada rečeno da će im ona biti dodeljena naknadno.

XS
SM
MD
LG