Dostupni linkovi

Ukrajina: Nastavljeni sukobi, File pozvao na nacionalni dijalog


Razbijeni prozori i vrata na jednoj od zgrada administracije, Čerkasi, Ukrajina
Razbijeni prozori i vrata na jednoj od zgrada administracije, Čerkasi, Ukrajina
EU je u subotu od ukrajinskih vlasti zatražila da preduzmu konkretne korake radi obustavljanja "nasilja i zastrašivanja", te radi povratka reda i mira u tu zemlju.

U saopštenju evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, objavljenom nakon sastanaka u Kijevu protekle noći sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, i liderima opozicije, navodi se da je "izrazio duboke zabrinutosti EU zbog poslednjih dešavanja i naglasio je potrebu za okončanje nasilja".

File je pozvao na nacionalni dijalog "kako bi se pronašao put ka izlazu iz krize koja preti daljoj destabilizaciji zemlje".

On je, najavljujući posetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton Ukrajini za narednu sedmicu, istakao da će Brisel ostati uključen u nastojanj da pomogne toj zemlji da izađe iz krize.

U međuvremenu, u prestonici Ukrajine Kijevu i u subotu su nastavljeni sukobi demonstranata i policije, a povređenih ima na obe strane.

Demonstrant koji je na protestima u Ukrajini zadobio povrede, u subotu je preminuo u bolnici, saopštili su lekarski izvori. Prema podacima opozicije, time je broj žrtava tokom masovnih demonstracija porastao na šest, dok su vlasti do sada navodile
podatak o dvoje mrtvih.

Jedan od demonsranata svedoči o brutalnosti policije:

"Skinuli su me do gole kože i šutirali me u glavu kao da je fidbalska lopta. Skakali su po meni, pokazujući koliki su heroji. Slikali su se pored mene, dok sam ležao nag na zemlji, stojeći mi na glavi", ispričao je.

Prebijanje ovog demonstranata zabeleženo je video snimkom koji je postavljen na internet, prikazujući ga nagog na snegu, prekrivenog modricama i okruženog policajcima.

Stotinjak antivladinih demonstranata pokušalo je zaposedne zgradu ukrajinskog Ministarstva za energetiku u centralnom delu Kijeva, rekao je ukrajinski ministar za energetiku Eduard Stavitski i dodao da je ono što se dešava direktna pretnja po celokupan ukrajinski energetski sistem.

Nekoliko stotina aktivista okupiralo je i Gradsku skupštinu i Ministarstvo poljoprivrede u neposrednoj blizini Ministarstva energetike.

Tokom vikenda očekuju se veći mitinzi u centralnom delu Kijeva, uprkos obećanju predsjednika Viuktora Janukoviča da će restrukturisati Vladu i da će sprovesti promjene zakona o protestima.

Demonstranti su u subotu ujutro na policiju bacali Molotovljeve koktele, kamenje i vatromet, na šta policija je opremljena za razbijanje demonstracija uzvratila suzavcem.

U međuvremenu vladajuća Partija regiona Viktora Janukoviča potvrdila je da se demonstracije šire i u proevropske zapadne delove Ukrajine. Prema poslednjim informacijama demonstranti su zauzeli sedišta lokalne administracije u šest regiona.

U Lavovu je guverner Oleg Salo napisao ostavku, ali je naknadno izjavio kako je ta ostavka nevažeća i data pod pritiskom, izveštava AFP.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG