Dostupni linkovi

Nemiri na ulicama Kijeva, Janukovič se sastao sa opozicijom


Sukob policije i demonstranata u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Sukobi na ulicama Kijeva, policija sklanja barikade

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič sastao se u srijedu sa predstavnicima opozicije nakon nemira u Kijevu u kojima je poginulo najmanje dvoje ljudi.

Predsjedništvo je saopštilo da se Janukovič sastao sa Arsenijem Jatsenjukom, Vitalijem Kličkom i Olegom Tiagnibokom kako bi se obuzdala kriza, a sastanak je nazvan "prvim korakom" u pregovaračkom procesu, dok su opozcioni lideri saopštili demonstrantima da tokom razgovora nije postignut konkretan rezultat.

Opozicioni lideri upozorili su okupljene da očekuju "ofanzivu snaga reda".

"Policija se sprema da nas hapsi", upozorio je Kličko i pozvao demonstrante da ostanu i brane trg, prenose agencije.
Sastanak Viktora Janukoviča sa opozicionim liderima, 22. januar 2014.
Sastanak Viktora Janukoviča sa opozicionim liderima, 22. januar 2014.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov objavio je ranije da će sigurnosne snage koristiti silu protiv demonstranata, ako „provokatori“ ne zaustave svoje aktivnosti u Kijevu.

Jedan od najmanje dva čovjeka, koji su poginuli u noći između utorka i srijede, ubijen je metkom. Opozicija tvrdi da je policija pucala dok su snage sigurnosti sklanjale demonstrante sa kijevskih ulica.

Ihor Petrovič, vođa medicinske službe demonstracija u Kijevu, dao je detalje o tome kako je poginuo ovaj prosvjednik.

"Pacijent je dovezen u stanju kliničke smrti. U prvih nekoliko minuta pokušali smo ga povratiti, dok ne stignu ambulantana kola, ali je nažalost doktor koji je stigao za petnaestak minuta utvrdio smrt."

"Prema prvim ispitivanjima, uzrok smrti je rana od metka u predjelu vrata, na potiljku i predjelu pluća."

Prema izjavama očevidaca, ubio ga je snajperista, a Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je smrt jednog čovjeka u Kijevu, ali nije navelo od kakvih povreda.

Prema informacijama improviziranog centra za medicinske službe opozicije poginulo je pet aktivista opozicije je poginulo, a 300 ih je povrijeđeno.

Situacija u Kijevu je izuzetno napeta još od nedjelje od kad praktično ne prestaju sukobi, gađanje građana zapaljivim bombama i pucanje gumenim mecima te šok bombama.

U razgovoru za rusku televizijsku stanicu Rossia 24, premijer Mikola Azarov za sukobe je okrivio opoziciju.

"Odgovornost leži na opozicionarima koji prije svega produciraju laži. Tokom sljedećih nekoliko dana oni moraju raščistiti sami sa sobom. Ako podržavaju plaćenike, ekstremiste, provokatore, onda moraju reći da stoje s njima. Ako ih ne podržavaju, onda zajedno s vladom moraju raditi na uklanjanju provokatora sa ulica glavnog grada."

Azarov je takođe opovrgnuo da vlada planira proglasiti vanredno stanje, međutim:

"Ukoliko provokacije ne prestanu, Vlada neće imati drugog izbora nego u skladu sa zakonom koristiti silu, kako bi zaštitili ljude.“

Lider opozicije Vitalij Kličko optužio je vladu da plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi se pripremio teren za slamanje protesta.


"Ostavite se nasilja"

Zakoni, koje je prošle sedmice usvojio Parlament, a koji su u srijedu stupili na snagu, znatno povećavaju novčane i zatvorske kazne za sve one koji „neovlašteno“ protestiraju na ulicama.

Premijer Azarov je međutim te zakone opisao kao „tačnu kopiju trenutnog evropskog zakonodavstva“. No visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Navi Pillay, kaže da paket mjera uopšte ne korespondira s međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

Stoga je ona pozvala ukrajinske vlasti da povuku primjenu novih zakona - rekavši da je "posebno zabrinuta mogućnošću da će ovi zakoni ograničiti pravo na slobodu izražavanja, okupljanja, te pravo na informacije.“

U međuvremenu je Ambasada SAD u Kijevu saopštila da je poništila vize "nekolicini Ukrajinaca" koji su povezani sa nasiljem.

"Kao odgovor na akciju usmjerenu protiv demonstranata...u novembru i decembru prošle godine, ambasada SAD je poništila vize nekolicini Ukrajinaca povezanim sa nasiljem", navodi se u saopštenju.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio da se situacija u Ukrajini „otima kontroli“ i optužio opoziciju za podsticanje socijalnih tenzija.

Lavrov je spočitnuo Evropskoj uniji da podstiče demonstracije „neukusnim uplitanjima“. Ruski je ministar aludirao na posjete evropskih dužnosnika demonstrantima na Trgu nezavisnosti, kakva je bila decembarska posjeta povjerenice za vanjsku politiku, Catherine Ashton.

Moskovske poruke za sada ne stižu do Brusselsa. Naprotiv, već iduće sedmice u Kijev stiže Elmar Brok, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove.

„Objema stranama ću reći istu stvar: ostavite se nasilja, sjedite zajedno i omogućite narodu da odluči kamo dalje. Takodje ću naglasiti sa ruski utjecaj samo može radikalno naštetiti nezavisnosti Ukrajine“, kazao je.

I britanski Foreign office izdao je u srijedu saopštenje u kojem se ukrajinskih lidera poziva da pokažu posvećenost mirnom rješavanju sukoba.

"Ukrajinsko rukovodstvo mora brzo preduzeti akcije kako bi se otklonili fundamentalni uzroci trenutne krize i prevazišla razilaženja putem konstruktivnog i inkluzivnog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz napisao je na svom Twitter nalogu da je "šokiran vijestima o žrtvama eskalirajućih protesta u Ukrajini" i ocijenio da je potreban dijalog, umjesto krvavih uličnih sukoba.

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle naveo je na istoj društvenoj mreži da je "Evropska komisija uz narod Ukrajine, u znak podrške vrijednostima i dijalogu".
XS
SM
MD
LG