Dostupni linkovi

Ukrajina: Rusija odbacila mogućnost intervencije, opozicija traži izbore


Sporadični sukobi demonstranata i policije, na zgarištima centra Kijeva. Takva slika dolazi iz glavnog grada Ukrajine u četvrtak ujutro. Stanje je ipak mirnije nego proteklih dana kada su u žestokim sukobima pale i prve žrtve. Zebnja i strah nadvili su se nad ovom duboko podeljenom zemljom, donekle umirenom obećanjem pristiglom iz Moskve. Kao slika otrgnuta iz vremena Hladnog rata, Rusija je obeća da – neće intervenisati.

Zvuci koji sa ulica Kijeva dopiru od protekle noći, demonstranti koji preko snega dovlače kamenje, gvozdene blokove, pale gume, podižu barikade, niz manjih i većih požara …. Da li je sve to, tek zatišje pred buru, pogotovu u svetlu ultimatuma koji su demonstranti postavili predsedniku Viktoru Janukoviču:

"Viktore Janukoviču! Imaš 24 sata da doneseš odluku. Ja sam je doneo! Slava Ukrajini!”, poručuje demonstrantima opozicionar Arsenij Jašćenjuk, da bi u zanosu nastavio “Ako on ne ide tim putem, onda ćemo mi ići. I ako to znači metak u glavu, onda će biti metak u glavu”.

Prenos uživo iz Kijeva


Tokom noći demonstranti su učvrstili svoje barikade, a jutros su bacali kamenice dok je policija uzvratila šok bombama. Jedinice za suzbijanje demonstracija raspoređena je u centru Kijeva, u ulici Gruševski, dok su na drugoj strani, iza barikada, demonstranti. Prevremeni izbori nisu jedino čime prete. Opozicioni lider Vitalij Kličko poziva ih i na generalni štrajk:

"Obraćam se predsedniku. Znam da on svakog sekunda preti izveštaje. Gospodine predsedniče, još uvek postoje šanse da se reši ovaj problem. Prevremeni izbori rešili bi ovu situaciju bez krvi. Učinićemo sve da do njih dođe. Slušajte narod! Ne ignorišite ga!”


Premijer Mikola Azarov je odgovorio da su instrukcije koje je dobila policija jednostavne - a to je da ne koriste silu protiv demonstranata ako su mirni i da ne dozvole zauzimanje vladinih zgrada.

Da li je država sa preko 40 miliona stanovnika na ivic građanskog sukoba? Može li se sprečiti da se okršaji iz Kijeva razliju po celoj zemlji? Svima su na pameti ta pitanja, niko nema odgovora. Rusija smatra da će vlast pronaći rešenje, te obećava da ona neće intervenisati. Da Moskva nema pravo da se upliće u prilike u, kako se izrazio, bratskoj državi, nedvosmisleno je rekao portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. Navodi još, podcrtavajući emocije, da Kremlj prati događaje sa "ogromnom pažnjom, anksioznošću i ponekad s bolom"

Istovremeno, međunarodna nevladina organizacije Fridom haus u svom istraživanju, pozivajući se upravo i na primer Ukrajine, zaključuje da se ne može sakriti činjenica da je Rusija na vrhu liste najautoritarnijih režima u svetu. Potpredsednik organizacije Arč Padington: "Veoma smo zabrinuti zbog Ukrajine. Takođe smo zabrinuti što američka vlada nije bila dovoljno agresivna u protestima protiv politike ukrajinske Vlade.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG