Dostupni linkovi

Nastavlja se borba za ključne gradove na istoku Ukrajine


Satelitska slika koju pruža Maxar Technologies prikazuje uništene zgrade u Rubizhneu u blizini Severodonjecka, 6. juna 2022.

Ukrajinske snage bile su uključene u intenzivne ulične borbe sa ruskom vojskom u ključnom istočnom gradu Sjeverodonjeck uprkos neprekidnoj i neselektivnoj artiljeriji Moskve, rekli su ukrajinski dužnosnici 9. juna.

Oni su ponovo pozvali na brzu isporuku naprednih sistema naoružanja koje je obećao Zapad.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će ishod "žestoke" bitke za Sjevjerodonjeck biti odlučujući za sudbinu Donbasa.

"Ovo je vrlo žestoka bitka, vrlo teška. Vjerojatno jedna od najtežih u cijelom ovom ratu. U mnogočemu se upravo tamo odlučuje o sudbini našeg Donbasa", rekao je Zelenski.

U Kijevu je ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao da Ukrajina gubi do 100 vojnika svakog dana u borbama protiv ruskih vojnika, a stotine ih je ranjeno.

"Situacija na prvoj liniji odbrane je teška. Svaki dan imamo do 100 poginulih i do 500 ranjenih vojnika", rekao je i dodao da Rusi plaćaju još veću cijenu.

Govoreći iz Sjeverodonjecka zapovjednik Petro Kusyk rekao je kako Ukrajinci Ruse izvlače na ulične borbe kako bi neutralizirali rusku topničku prednost.

Regionalni guverner Luganska Serhiy Hayday rekao je da bi Ukrajinci mogli ponovno zauzeti Sjeverodonjeck u roku od nekoliko dana da imaju dalekometne zapadne topničke sisteme.

Sjedinjene Države i Britanija ranije ovog mjeseca objavile su da Kijevu osiguravaju precizne topničke sisteme dugog dometa koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara. No, očekuje se da će isporuka sistema i obuka ukrajinskog osoblja potrajati sedmicama.

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandr Stryuk rekao je ranije da je oko 10.000 civila još uvijek zarobljeno unutar grada, što je oko jedne desetine prijeratnog stanovništva.

Hayday je rekao da je granatiran i Lysychansk, koji se nalazi preko puta Sjevjerodonjecka.

Lysychansk ostaje u potpunosti pod kontrolom ukrajinske vojske, ali je pod "snažnim i kaotičnim" granatiranjem, rekao je na Telegramu, optužujući ruske snage da namjerno gađaju bolnice i centre za distribuciju humanitarne pomoći.

Informacije Zelenskog i Haydaya nisu mogle odmah biti potvrđene.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su zauzeli novi teren u protunapadu u provinciji Herson.

U Mariupolju kojeg je Rusija okupirala, stotine tijela pronađene su u ruševinama uništenih zgrada, kažu lokalne vlasti, ali sugeriraju da ruske snage koje kontroliraju počinju prekinuti potrage.

Petro Andryushchenko, pomoćnik gradonačelnika rekao je na Telegramu da se tijela odvoze u mrtvačnicu, odlagališta otpada i druga mjesta.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je najmanje 21.000 civila ubijeno tokom višesedmične ruske opsade Mariupolja.

Na diplomatskom planu, Zelenski je pozvao da se Rusija izbaci iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, okrivljujući Moskvu za poticanje globalne žitne krize invazijom na njegovu zemlju.

Opskrbe žitom iz Ukrajine drastično su smanjene zbog ruske blokade luka te ciljanog bombardiranja skladišta.

Ukrajinske crnomorske luke obično izvoze milione tona žitarica svake godine, ali su blokirane od invazije Moskve na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Blokada je povećala cijene hrane i izazvala upozorenja o mogućoj gladi na Bliskom istoku i u Africi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je ranije da će svaka mogućnost isporuke žitarica biti uvjetovana ukidanjem međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Zapadne vlade su odbacile takav potez. Mnoge od njih su optužile Rusiju globalnu krizu opskrbe hranom koriste kao oružje.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također su upozorili da Putin sprječava Ukrajinu da ispuni svoju tradicionalnu ulogu glavnog dobavljača poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta.

XS
SM
MD
LG