Dostupni linkovi

Gradonačelnik Sjeverodonjecka kaže da je evakuacija nemoguća


Lokalni stanovnik stoji pored ruševina tržnice uništene u napadu u Sjeverodonjecku
Lokalni stanovnik stoji pored ruševina tržnice uništene u napadu u Sjeverodonjecku

Ukrajinske snage i dalje drže industrijsku zonu i pridružena područja u Sjeverodonjecku, a situacija je "teška, ali pod kontrolom", rekao je gradonačelnik Oleksandr Stryuk, prenosi Reuters.

Rekao je i da se linije odbrane drže uprkos intenzivnoj ruskoj artiljeriji, ali da je sada nemoguće evakuirati ljude iz Sjeverodonjecka. U gradu koji je sada glavni fokus ruske ofanzive, ostaje oko 10.000 civila.

Na ulicama Sjeverodonjecka došlo je do birvi, a ruske snage "uništavaju sve što se može koristiti za odbranu", rekao je regionalni guverner.

Serhiy Gaidai (Hajdej), guverner Luganska, rekao je da Rusija granatira područja koja su još uvijek pod kontrolom Ukrajine, ali da će ukrajinske snage biti u mogućnosti da "počiste" grad kada dobiju dalekometna artiljerija.

Stari industrijski grad, skoro posljednji dio Luganske oblasti, zadnjih dana bilježe ulične borbe i velike žrtve sa obje strane.

Težište rata u Ukrajini se premjestilo na istok krajem marta, nakon što su ruske snage se povukle iz regije oko glavnog grada Kijeva.

Sjeverodonjeck
Sjeverodonjeck

Veliki dijelovi Donbasa, otprilike trećina, je pod kontrolom separatista koje podržava Rusija još od 2014. godine kada je Rusija aneksirala Krim.

"Ovo je veoma brutalna bitka, veoma teška, možda jedna od najtežih u ovom ratu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ranijoj video izjavi.

"Sjeverodonjeck ostaje epicentar sukoba u Donbasu. Tu se sada odlučuje o sudbini našeg Donbasa", rekao je Zelenski.

Od kada je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu Ujedinjene nacije su procijenile da je oko sedam miliona ljudi napustilo zemlju.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG