Dostupni linkovi

Uhapšen lider 'Narodne patrole' nakon incidenata u Beogradu


Damjan Knežević tokom protesta desničara u Beogradu, 15. februara 2023.
Damjan Knežević tokom protesta desničara u Beogradu, 15. februara 2023.

Policija u Srbiji je uhapsila Damjana Kneževića, lidera desničarske organizacije "Narodna patrola" i još dva člana te organizacije, potvrđeno je na njihovom Telegram kanalu.

"Narodna patrola" je u srijedu 15. februara organizovala protestni skup u Beogradu, na kojem su tražili da se vlasti u Beogradu povuku iz pregovora sa Kosovom.

Pripadnici Žandarmerije su ih tada spriječili da uđu u zgradu Predsjedništva Srbije. Prethodno su uklonili dio zaštitne ograde oko Predsjedništva, a pojedinci su zgradu gađali jajima.

Incidenti na desničarskom protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo u četvrtak, 16. februara da su u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu uhapsili tri osobe.

Navodeći incijale, rekli su da su oni uhapšeni zbog "postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja".

Jedan od uhapšenih se tereti i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sva trojica se terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsjednika Republike Srbije.

"Policija je kod D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (2001), koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično delo teška krađa", navodi se u saopštenju.

Uhapšen je i I.T. (1995), zbog osnova sumnje da se bavio nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija.

U saopštenju se zaključuju da im je određeno zadržavanje do 48 časova i da će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Šta se dešavalo na skupu?

Okupljeni su uzvikivali "Srbija, Rusija" i "Izdaja". Organizatori protesta su pozvali vlasti u Beogradu da se povuku iz pregovora sa Kosovom i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne učestvuje u dijalogu.

Damjan Knežević je u obraćanju okupljenima rekao da niko u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci "ne može da se nazove Srbinom".

Knežević se obratio, kako je rekao, novinarima stranih medija na engleskom, rekavši da oni (učesnici skupa) "preferiraju ruski predlog" za Kosovo, umjesto francusko-njemačkog.

Pojedini učesnici protesta su nosili obilježja grupe "Vagner" i slovo "Z", što je jedan od simbola ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom obraćanja govornika pojedini učesnici skupa su uzvikivali uvredljive i prijeteće parole na račun Aleksandra Vučića i pozvali ga da podnese ostavku.

Naveli su i da za njih nije prihvatljivo formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U obraćanju nakon protesta na TV Pink, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da država neće dozvoliti nasilje i reagovaće veoma brzo i efikasno.

"Država neće dozvoliti nasilnicima i ekstremistima, uz ma kakvu pomoć sa strane, Zapada ili Istoka, da ugrožavaju ustavni poredak", rekao je Vučić.

Prijedlog Evropske unije (EU) je poznatiji kao francusko-njemački plan i podržale su ga Sjedinjene Američke Države.

Ovaj plan nije javno objavljen, ali je predstavljen Beogradu i Prištini u septembru i decembru 2022. godine.

U tom dokumentu, u koji je RSE ranije imao uvid, ne pominje se eksplicitno međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU se vodi od 2011. godine.

XS
SM
MD
LG