Dostupni linkovi

U Srbiji privedeni desničari s oružjem


Protesti na srpskoj strani Jarinja, na granici sa Kosovom, koje je organizovala proruska ultradesničarska grupa Narodne patrole, 18. decembar 2022.
Protesti na srpskoj strani Jarinja, na granici sa Kosovom, koje je organizovala proruska ultradesničarska grupa Narodne patrole, 18. decembar 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je saopštilo da je privelo dvoje lica, kod kojih je pronađeno oružje, a koji se se uputili na skup u Beogradu zakazan za sredu uveče.

Protest je zakazala desničarska organizacija "Narodna patrola", koja javno govori i o svojim vezama sa ruskim paramilitarcima iz "Vagner" formacije.

Protestom, koji organizuju na Dan državnosti Srbije a koji se obeležava svakog 15. februara, iskazuju neslaganje prema politici države prema Kosovu.

U saopštenju MUP-a, osim što se precizira da je u akciji učestvovala srpska tajna policija - Bezbednosno-informativna agencija (BIA), navodi se da je vozilo sa oružjem zaustavljeno u Sremskoj Kamenici u Vojvodini, na oko 80 kilometara od Beograda.

Tom prilikom je pronađen karabin, sa postavljenim optičkim nišanom i više komada municije, navodi policija.

U saopštenju se ne navode puna imena privedenih, već inicijali njihovog imena i prezimena.

Organizacija "Narodona patrola", kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pisao, ima bliske veze u Rusiji.

Vođa desničarske organizacije "Narodne patrole" iz Srbije, Damjan Knežević, u novembru 2022. je posetio vojno-tehnološki centar Vagnera u Rusiji.

"Narodne patrole", organizacija na čijem je čelu, široj javnosti je poznata po antimigrantskim akcijama i organizovanju protesta podrške Rusiji u Beogradu, nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Ta organizacija je na svom Telegram kanalu 15. februara potvrdila hapšenje dvoje svojih članova.

XS
SM
MD
LG