Dostupni linkovi

Napad na poznatog kosovskog novinara


Parim Oluri: Pretnje su stalna pojava
Parim Oluri: Pretnje su stalna pojava

Izveštavati o temama koje su povezane s koruptivnim aferama političara ili pojedinaca na Kosovu nije lako. Novinari su često predmet napada ili pretnji, a nadležne institucije i rukovodioci, osim što pozivaju na slobodu govora, malo u praksi rade na zaštiti novinara. Ovim problemom se u poslednje vreme malo više bavi tužilaštvo, ali sudovi su ti koji oklevaju da tretiraju slučajeve u kojima su uključeni novinari, kažu iz Asocijacije novinara Kosova.

Nepoznate osobe sinoć su fizički napale poznatog, nagrađivanog kosovskog novinara i direktora on-line lista "Insajderi" Parima Olurija u blizini njegovog stana.

Oluri je bio u društvu svoje verenice koja se u tom trenutku onesvestila. Zadobio je lakše telesne povrede i oboje su dobili lekarsku pomoć.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Oluri kaže da se on i njegova vernica Genta danas bolje osećaju. Napadače nije prepoznao, nisu rekli ništa, ali veruje da su motivi napada povezani sa njegovim profesionalnim radom.

"To me navodi na sumnju da ih je (napadi) neko orkestrovao", kazao je Oluri.

Oluri se uglavnom bavi istraživačkim temama. U poslednje vreme, pisao je o navodno korumpiranim komadantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i grupi građana koja pruža podršku istima; istraživao je bogatstva političara, skandale u Vladi, sporne tendere po opštinama, obogaćivanje pojedinaca putem javnih tendera i slično.

Kaže da se sa pretnjama često suočava i da je problem baviti se takvim temama. Oluri dodaje da se, nažalost, pravosuđe ne bavi slučajevima koji su povezani sa pretnjama novinarima.

"Na primer i sada, putem društvenih mreža, dobijam pretnje, uvrede, pojedinci iskaljaju bes kada im se ne svide moji tekstovi. Dobio sam pretnje i ranije kada sam pisao o tenderima u opštini Skenderaj (Srbici). Taj slučaj sam prijavio policiji. Tada je policija dobro delovala, ali tužilaštvo i pravosuđe nisu izneli više informacija o slučaju", ističe sagovornik RSE.

"Dakle, postoji problem u radu, ali mi u 'Insajderu', nastavljamo da se bavimo aferama korumpiranih ljudi, ilegalno stečenim milionima političara i biznismenima. Poteškoća ima, ali nismo imali slučaj da je sud presudio nekome ko je pretio novinarima. To je ohrabrilo pojedince da misle da lako mogu da iskaljaju svoj bes na nekog i da lako mogu da spreče nekog u pisanju u budućnosti", upozorava Oluri.

Još nismo videli da je sud presudio za pretnju novinaru: Oluri
Još nismo videli da je sud presudio za pretnju novinaru: Oluri

Napad na Olurija osudili su predsednik Kosova Hašim Tači odlazeći premijer, Isa Mustafa, pravosudni organi, Asocijacija nezavisnih novina, Kosovski institut pravde, Savet za zaštitu ljudskih prava, a u najvećoj meri solidarisali su se i novinari kolege. Svi oni pozivaju da se počinioci suoče sa pravdom i da se u zemlji omogući sloboda izražavanja.

Oluri kaže da dok veći deo društva podržava slobodu govora, to nije slučaj sa kosovskim političarima.

"Nije dovoljno samo da se upute pozivi, već političari na rukovodećim mestima moraju da izvrše pritisak nad izvršnim institucijama i agencijama da rade svoj posao, kako bi sloboda govora bila garantovana. Oni koji su pretili novinarima, moraju da se kazne, da budu u zatvorima, a ne da se na slobodu govora poziva samo putem izjava", zaključuje Oluri.

Pritisci iznutra i spolja

Predsednik Asocijacije novinara Kosova Škelćim Hisenaj u izjavi za RSE navodi da napad na Olurija predstavlja otvorenu tendenciju pojedinaca da zataškaju novinare.

Hisenaj ističe da je sloboda govora na Kosovu ugrožena na više nivoa.

"Prvi nivo ugroženosti slobode govora novinare predstavljaju pretnje koje dolaze spolja od moćnih ljudi ili interesnih grupa. Potom, postoji ugroženost i unutar redakcija medija na Kosovu, zbog uticaja političkih partija ili pojedinaca nad određenim medijima, a kako bi se zataškali novinari i sprečila istina", ukazuje Hisenaj.

Škelćim Hisenaj smatra da su mediji na Kosovu i dalje na nestabilnim nogama, te da novinarima nije omogućen bezbedno okruženje za rad.

Asocijacija je tokom 2016. godine registrovala 20 slučajeva u kojima su novinari bili napadnuti, pod pretnjama ili ugroženi da rade. Tokom ove godine, manje je fizičkih napada, ali su pretnje putem socijalnih mreža u porastu o čemu su obavešteni nadležni organi.

Međutim, malo je slučajeva da su počinioci pronađeni ili kažnjeni.

Hisenaj dodaje da je situacija malo naprednija od kako je glavni tužilac na Kosovu odredio tužioce da se bave slučajevima novinara.

Problem je ipak u sudovima, ističe Škelćim Hisenaj, koji su nemarni i nezainteresovani da se bave slučajevima novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG