Dostupni linkovi

Pritvoreni napadači na Albance u Novom Sadu


Policija Srbije, fotoarhiv
Policija Srbije, fotoarhiv

Četiri osobe su uhapšene pod sumnjom da su u Novom Sadu u noći sa subote na nedelju napali dvojicu mladića albanske nacionalnosti, saopštila je novosadska policija, koja ih tereti za krivična dela nasilničko ponašanje i teška telesna povreda.

Uhapšeni su V. R. (22), D. R. (23), M. Z. (19) i J. P. (24) zbog sumnje da su u nedelju, oko pola tri ujutru, u Futoškoj ulici pretukli i naneli teške telesne povrede devetnaestogodišnjaku iz Prizrena, a lakše povrede dvadesettrogodišnjaku iz Novog Sada, navodi se u saopštenju za javnost.

Policija je u saopštenju potvrdila da su povređeni mladići albanske nacionalnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Novom Sadu, navodi se u saopštenju.

Jedan od mladića, koji je pretučen i teško povređen je operisan u Kliničkom centru Vojvodine i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, izjavio je u ponedeljak vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković koji ga je sa predsednikom Matice Albanaca Srbije Demom Berišom posetio u bolnici u Novom Sadu.

Mladić sa teškim povredama je operisan i njegovo zdravstveno stanje je stabilno uz normalan postoperativni tok, saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine.

"Pacijent se i dalje nalazi na Odeljenju poluintenzivne nege Urgentog centra Kliničkog centra Vojvodine na lečenju i kontinuiranoj opservaciji", navodi se u saopštenju za javnost.

Stefanović: Napadači su identifikovani
Stefanović: Napadači su identifikovani

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je novosadska policija uhapsila četiri osobe osumnjičene za napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti.

"Policija je posle intenzivne višečasovne istrage identifikovala sve napadače koji su pretukli dvojicu mladića i uhapsila četiri osobe osumnjičene za ovo krivično delo. Pronađena je i odeća, koju su osumnjičeni nosili u nedelju ujutru prilikom napada, što je važno za nastavak istrage", naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao i da će, "iako dosadašnja istraga, uključujući i razgovor sa osumnjičenima, ali i jednim od oštećenih, ukazuje da ovaj incident nije podstreknut na nacionalnoj osnovi, policija ispitati sve navode veoma detaljno i doći do potpune istine".

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša pozdravio je činjenicu da su uhapšeni napadači na dvojicu Albanaca, ali je ostao pri izjavi da je napad na mladiće bio na nacionalnoj osnovi.

"Pohvalno je što je policija brzo identifikovala izvršioce, ali se istovremeno ne slažem sa kvalifikacijom krivičnog dela jer je napad na te momke bio na nacionalnoj osnovi", rekao je Beriša agenciji Beta.

On je naveo da je razgovarao sa obojicom povređenih mladića i dodao da su mu obojica rekli da su pretučeni nakon što su napadači čuli da razgovaraju na albanskom jeziku.

Napad su osudili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Vojvodine i najviši pokrajinski funkcioneri, kao i opozicione stranke i nevladine organizacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG