Dostupni linkovi

Vučić: Pronaći napadače na mladiće albanske nacionalnosti u Novom Sadu


Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu: Aleksandar Vučić
Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu: Aleksandar Vučić

Nakon saopštenja Matice Albanaca da su dvojica mladića albanske nacionalnosti pretučeni u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ali i pojedine stranke i nevladine organizacije osudili su napad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još se nije oglasilo povodom ovog događaja.

Prema navodima Matice Albanaca dvojica mladića napadnuta su na jednom od prometnijih ulica u Novom Sadu. Kako stoji u saopštenju „za sada nepoznata grupa od četiri osobe, bez ikakvog vidljivog povoda“ napala mladiće koji su razgovarali na albanskom jeziku.

Jedan od napadnutih mladića životno je ugrožen, dok je drugi isto pretrpeo povrede.

Na napad je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno pronađu napadače.

„Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu. Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac“, rekao je Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je takođe najoštrije osudio napad i naveo je da ovakvi incidenti ne smeju da se tolerišu.

„Ovakav čin je nezakonit, nečasan i nemoralan“, navodi se u pismenoj izjavi prvog čoveka Novog Sada.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina uputila je apel nadležnima da se pod hitno utvrdi motiv napada. Ukoliko se utvrdi da je reč o napadu zbog nacionalne pripadnosti ovaj događaj „mora se tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo“, navode u saopštenju koalicije.

Napad su osudile i Liga socijaldemokrata Vojvodine kao i Vojvođanska partija.

Radio Slobodna Evropa tražila je informacije o istrazi od Ministarstva unutrašnjih poslova, ali do sada nismo dobili odgovor.

(Norbert Šinković)

XS
SM
MD
LG