Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Vojvodine oštro osudila napad na albanske mladiće


Vlada Vojvodine najoštirije je osudila težak napad u Novom Sadu na dvojicu gradjana albanske nacionalnosti.

Vlada je u saopštenju zatražila da se počionici nađu i kazne u skladu sa zakonom.

Matica Albanaca Srbije saopštila je u nedelju da su dvojica 19-godišnjaka pretučena u noći izmedju subote i nedelje kod Futoške pijace, te da je ugrožen život jednog od njih. Iz Matice je saopšteno da je mogući povod napada to što su razgovarali na albanskom jeziku.

Nakon saopštenja Matice Albanaca da su dvojica mladića albanske nacionalnosti pretučeni u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ali i pojedine stranke i nevladine organizacije osudili su napad.

Vučić je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno pronađu napadače.

„Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu. Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac“, rekao je Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je takođe najoštrije osudio napad i naveo je da ovakvi incidenti ne smeju da se tolerišu.

Napad je osudio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. On je u saopštenju pozvao nadležne državne organe da istraže detalje, pronađu, privedu i u skladu sa zakonom kazne odgovorne za taj težak incident.

Napad su osudili i poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i vojvođanski zаštitnik grаđаnа.

"Vојvоdinа trеbа i dаlје dа služi kао primеr dоbrih mеđunаciоnаlnih оdnоsа i tоlеrаntnоg оdnоsа mеđu njеnim stаnоvništvоm, tе nајоštriје оsuđuјеmo svе оblikе nаsilја, а nаrоčitо incidеntе kојi su usmеrеni kа pripаdnicimа drugе nаciоnаlnоsti i pоdržаvа nаdlеžnе оrgаnе", navodi se u saopštenju pokrajinskog zaštitnika građana.

Novosadski odbor opozicione Demokratske stranke (DS) osudio je napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti i optužio vlast da je glavni "generator nasilja" u državi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još se nije oglasilo povodom ovog događaja.

XS
SM
MD
LG