Dostupni linkovi

Ko stoji iza smrtonosnog napada u Iranu?


Iran: Napad na vojnu paradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Iran: Napad na vojnu paradu

Pišu: Golnaz Esfandiari i Biljana Jovićević

Hiljade ljudi okupile su se u ponedjeljak na ulice iranskog grada Ahvaza da odaju posljednju počast žrtvama napada na vojnu paradu u subotu.

Teheran je optužio američke saveznike da stoje iza smrtonosnog napada na jugozapadu Irana, u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi, a desetine su ranjene, iako su odgovornost za napad preuzele dvije grupe, militantna "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) i jedna etnička arapska separatistička grupa.

Iranski zvaničnici odgovornim drže Sjedinjene Američke Države i svoje susjede, zemlje Persijskog zaliva, da stoje iza smrtonosnog napada na vojnu paradu u Ahvazu.

Žrtve napada, njih najmanje 25 osoba, i desetine ranjenih, su uz civile i članovi elitne iranske Islamske revolucionarne garde (IRG).

Ubijeno je i jedno četvorogodišnje dijete.

Četvorica napadača koji su prerušeni u vojne uniforme izveli napad, prema navodima iranskih državnih medija, su mrtvi.

Odgovornost za napad preuzeo je i poznati ekstremistički IDIL ali i etnička arapska antivladina grupa, Ahvaz nacionalni otpor.

Posljednja počast žrtvama napada na vojnu paradu u subotu
Posljednja počast žrtvama napada na vojnu paradu u subotu

U međuvremenu je ministar zadužen za obavještajne službe Mahmud Alavi rekao da je velika mreža osumnjičenih uhapšena u vezi sa napadom, kako su u ponedjeljak izvijestile iranske agencije Mizan i Fars.

U govoru, pak, koji je održao pred okupljenim građanima na komemoraciji žrtvama, zamjenik komandanta Islamske revolucionarne garde Hosein Salami je ponovio optužbe na račun SAD-a i Izraela i upozorio dvije zemlje da očekuju "veliki i razarajući" odgovor od Teherana.

Istovremeno je novinska agencija povezana sa IDIL-om, Amak, objavila video koji pokazuje trojicu muškaraca u vojnom vozilu obučenih u uniforme Islamske revolucionarne garde. U tom videu muškarci se nijesu identifikovali, ali su rekli da su na putu da izvedu napad na iransku vojnu paradu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani i drugi zvaničnici te zemlje neprekidno optužuju arapsku separatističku grupu za teroristički napad koji su, kako tvrde, izveli uz podršku SAD-a, Izraela i drugih zemalja Arapskog zaliva.

SAD je preko portparolke State Departmenta Heather Nauert saopštio u subotu veče da "osuđuje sve akte terorizma i gubitak nevinih života".

"Mi stojimo uz iranski narod protiv pustoši radikalnog islamističkog terorizma i iskazujemo naš saosjećaj sa njima u ovom užasnom vremenu", rekla je Nauert.

Odgovarajući na optužbe Rohanija, ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley je za BBC rekla da Iran "treba da se pogleda u ogledalo" kada je riječ o uzrocima napada, poručujući da iranski predsjednik "već dugo ugnjetava svoj narod".

Visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je optužbe iranskih zvaničnika nazvao "neutemeljenim".

Inače, iranski predsjednik, baš kao i američki Donald Trump, prisustvuje Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija ove sedmice u Njujorku.

Osim pomenutog video snimka na sajtu agencije Amak, koji je ponudio IDIL, niti su iranske vlasti, niti druga arapska grupa koja je preuzela odgovornost ponudili dokaze za tvrdnje u vezi sa tim ko stoji iza smrtonosne akcije.

Otac se oprašta od svog četvorogodišnjeg sina koji je stradao u napadu
Otac se oprašta od svog četvorogodišnjeg sina koji je stradao u napadu

U saopštenju objavljenom u subotu nakon napada, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamneiji je, pak, rekao: "Zločin je nastavak zavjere regionalnih sila koji su marionete SAD-a i čiji je cilj da stvore nesigurnost u našoj dragoj zemlji".

Hamnei nije naveo na koje konkretno zemlje misli.

Odnosi između regionalnih rivala, Irana i Saudijske Arabije, koja je ključni arapski saveznik Vašingtona na Bliskom istoku su se pogoršali, a obje strane se međusobno optužuju za podsticanje nestabilnosti u regionu.

Teheran je ranije tvrdio da Saudijska Arabija osigurava podršku separatistima koji su njihova etnička arapska manjina.

Scott Lucas, stručnjak za Iran na Birmingem (Birmingham) Univerzitetu u Velikoj Britaniji i urednik EA World View (Pogled na svijet) web sajta, rekao je za Radio SLobodna Evropa (RSE) da optužba Teherana na račun regionalnih neprijatelja i SAD-a za domaću pobunu nije ništa novo, ali dodaje da je "naglašeno sada sa povlačenjem SAD-a iz nuklearnog sporazuma, izvjesnošću obimnih sankcija i pogoršanjem iranske ekonomije".

Tenzije između Irana i SAD-a su eskalirale nakon majske odluke Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. i ponovnim uvođenjem oštrih sankcija Teheranu.

"Mislim da će u Ahvazu neizbježno, uopšte ne umanjujući skalu ubistava nevinih, biti situacija koju će zvaničnici režima smjestiti u narativ američko-saudijske kampanje da se podrije Iranska Islamska Republika", kaže Lucas.

"Najvažnija briga trenutno je ekonomska kriza i uticaj sankcija SAD-a, povezano sa iranskim regionalnim takmičenjem sa Rijadom i sukobima kao što su Sirija, Jemen i Irak", dodaje.

U nedjelju je iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo otpravnika poslova UAE, saveznika Saudijaca, zbog "neodgovornih i nadmenih" komentara koje je vladin savjetnik, kako su prenijeli mediji, dao rekavši da se vojne mete ne mogu smatrati terorističkim napadom.

Sa svoje strane, Rohani je optužio da je SAD omogućio smrtonosni napad preko svoje podrške neimenovanim arapskim zalivskim državama.

U nedjelju, neposredno prije odlaska za Njujork na Generalnu skupštinu UN-a, Rohani je rekao da su počinioci napada i njihovi saradnici "apsolutno jasni" Teheranu.

"Oni koji su izazvali katastrofu... su bili plaćenici iračkog diktatora Sadama Huseina, dok je on bio živ, a onda su promijenili gospodara. Jedna od država na jugu Persijskog zaliva postarala se o njihovim finansijskim, oružanim i političkim potrebama", naveo je Rohani i dodao: "Sve te male plaćeničke zemlje koje vidimo u regionu podržava Amerika. Amerika je ta koja ih je podstakla".

Ali Vaez, direktor Iranskog projekta u Međunarodnoj kriznoj grupi, rekao je za RSE da izgleda da Teheran ima obavještajne podatke o obnovljenim aktivnostima separatističkih grupa i njihovim vezama sa nekim zemljama Persijskog zaliva.

"To, kao i potpuna tišina iz Saudijske Arabije i njihovih drugih saveznika u zalivu satima nakon napada, za Teheran su dodatni dokazi o njihovoj krivici", kaže Vaez.

"Činjenica da su se visoki američki zvaničnici kao što je John Bolton, prije nego što je postao savjetnik za nacionalnu sigurnost, otvoreno zalagali za podršku iranskim etničkim i vjerskim manjinama kao načinu da se destabilzuje Iran, produbljava sumnje Teherana", navodi ovaj stručnjak.

Žene i djeca pokušavaju pronaći zaklon tokom napada
Žene i djeca pokušavaju pronaći zaklon tokom napada

Iranska etnička arapska opoziciona grupa pod imenom Ahvaz nacionalni otpor koja traži posebnu državu u iranskoj Kuzestan provinciji, preuzela je odgovornost za napad, ali nijesu ponudili nikakve dokaze za te tvrdnje.

Portparol grupe Jagoub Hor Altasteri rekao je Perijskom servisu njemačkog Deutsche Wellea da je napad bio "legitiman akt" kao odgovor na ono što je opisao kao "transfer vode, siromaštva i egzekucija".

Etnička arapska provincija Kuzestan dugo se žalila na sociološku, kulturnu i političku diskriminaciju i nepravdu.

Region je bio poprište pobuna 2005. i 2011. godine, koje su imale za rezultat desetine hapšenja, kako su izvjestile grupe za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch.

Neki zvaničnici Irana i državna novinska agencija IRNA, pak, potvrdile su tvrdnje grupe Ahvaz nacionalnog otpora, krovne grupe formirane 2005. Kako se navodi, grupa ima vojno krilo, kao i političke entitete, uključujući i Arapski borbeni pokret za oslobađanje Ahvaza.

"Pojedinci koji su pucali na narod i vojne snage tokom vojne parade su povezane sa Al-Ahvazia grupom, koju hrani Saudijska Arabija", rekao je portparol Islamske revolucionarne garde, Ramezan Šarif u izjavi državnim medijima.

Ranjeni vojnici na poligonu
Ranjeni vojnici na poligonu

Preuzimanje odgovornosti od strane militantnog IDIL-a, koja je takođe preuzela odgovornosti za dupli napad 2017. godine, na iranski parlament i mauzolej utemeljivača Islamske Republike Irana, ajatolaha Ruholaha Homeinija, odbačena je od strane iranskog vojnog portparola.

Abolfazi Šekarči, viši portparol iranske vojske, rekao je da teroristi koji stoje iza napada u Ahvazu nijesu članovi militantnog IDIL-a ili grupe koje se protive islamskom establišmentu.

"Oni su pojedinci koji su ušli u zemlju nakon što su obučeni i organizovani od strane dvije persijske zalivske države", Šekarči je rekao domaćim medijima.

"Ti pojedinci, povezani sa SAD-om i Mosadom (izraelska tajna služba) počinili su napad", dodao je.

U saopštenju izdatom u nedjelju moćna iranska Islamska revolucionarna garda je obećala "smrtonosnu i neoprostivu osvetu u bliskoj budućnosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG