Dostupni linkovi

Svetski lideri se spremaju za sukob sa Trampom u UN-u


Američki predsednik za govornicom Ujedinjenih nacija 2017. godine
Američki predsednik za govornicom Ujedinjenih nacija 2017. godine

Lideri gotovo 200 država sveta sastaće se na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje počinje u utorak i na kojem će se razgovarati o najznačajnijim svetskim pitanjima.

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) najavljuje da će Iran biti u fokusu, dok svetski mediji ocenjuju da se drugi lideri spremaju za još jedan krug sukoba sa Trampom, ali i da će po prvi put u istoriji Amerika gotovo sigurno biti izolovana oko glavnih pitanja pred Savetom bezbednosti.

Sukob na vidiku?

Dok se predsednik Tramp priprema za svoj drugi sastanak u Ujedinjenim nacijama, svetski lideri se pripremaju za još jedan krug sukoba sa Sjedinjenim Državama o Iranu, svetskoj trgovini i Trampovoj spoljnoj politici pod sloganom "Prvo Amerika", piše USA Today.

Godinu dana nakon što je šokirao svoje kolege preteći da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju na njegovom inauguracionom govoru u UN-u, od Trampa se očekuje da koristi niz obraćanja kako bi izgurao čvrst stav protiv Irana. Deo njegove misije biće da ubedi skeptične saveznike da podrže njegovu odluku od pre četiri meseca da izvuče SAD iz kontroverznog sporazuma da se ograniči iranski nuklearni program.

Viši pomoćnici kažu da će predsednik takođe potvrditi ideju o suverenitetu kao vodećem principu američke spoljne politike - poruka koja će sigurno proći bolje kod birača u ključnim američkim državama uoči predstojećih kongresnih izbora u novembru nego sa diplomatskim korom okupljenim u Njujorku na godišnjem zasedanju.

Tramp će koristiti i druga mesta kako bi podstakao strane lidere da preuzmu snažniji stav prema globalnoj trgovini drogom i zatražiti od sveta da se fokusira na širenje nuklearnog i hemijskog oružja, saopšteno je iz Bele kuće, navodi se u tekstu američkog dnevnika.

Negativna reakcija u UN-u zbog Irana?

Tramp vidi Generalnu skupštinu UN-a kao šansu da osudi Iran - ali američki saveznici planiraju da kažu predsedniku da je on problem, piše Politiko (Politico).

"Američki predsednik vidi glavnu sednicu Generalne skupštine koja će biti održana ove nedelje kao priliku da osudi Iran zbog širenja onoga što se zove "haos i teror" na Bliskom Istoku. Ali mnogi ključni američki saveznici će verovatno iskoristiti svetski forum da predstave upravo Trampa kao pretnju miru u svetu. Rezultat bi mogao biti neobično borbeno okupljanje na godišnjem forumu namenjenom unapređenju jedinstva među svetskim liderima,“ stoji u tekstu.

Trampove očekivane kritike protiv Irana u Njujorku takođe dolaze sa političkim rizikom - i potencijalnim nagradama: Govoreći oštro o Teheranu zadovoljit će svoju republikansku bazu, kao i Izrael, te neke arapske države. Ali šira reakcija mogla bi da otkrije koliko je Tramp usamljen na svetskoj sceni, pogotovo nakon što je jednostrano napustio Iranski nuklerni sporazum tokom proleća.

Evropske zemlje, koje predvode Francuska, Britanija i Nemačka, a nezvanično podržane od strane Rusije i Kine, nemaju nameru da dopuste Trampovom timu da zaposedne mikrofon. Američki evropski saveznici su bili jasni da neće popustiti zahtevima Sjedinjenih Država da unište nuklearni sporazum.

Politiko ističe da su prošle nedelje evropski zvaničnici najavili da rade na nizu mera za zaustavljanje uticaja obnovljenih sankcija SAD-a Iranu, tako da Teheran može nastaviti poslovati s Evropom bez straha da će ih Sjedinjene Države kazniti.

"Amerika Prvo" u UN-u?

Dopisnik BBC-a Nik Brajant (Nick Bryant) koji ocenjuje da godišnji karneval globalne diplomatije počinje i to ne diplomatija na Twiterru, nego licem u lice.

"Međutim, neizbežno će u nedelji pred nama dominirati povratak bivšeg njujorškog tajkuna, koji je svojim imenom nazvao nekoliko blokova na Petoj aveniji, a čiji su se pred-predsednički odnosi sa UN-om zasnivali na nadmetanju oko ugovora vrednog milijardu dolara za obnovu njegovog sedišta,“ navodi Brajant i nastavlja:

"Donald Tramp se po drugi put pojavljuje u Generalnoj skupštini UN-a, a ove godine neće imati samo ulogu predavača – da stoji ispred zelenih mramornih pločica koje je nekada podrugljivo nazvao "jefitnim" - već da sedi za stolom u obliku potkovice u Savetu bezbednosti".

Autor navodi i da je Trampova administracija želela da se sesija u Savetu fokusira isključivo na Iran.

"To je, međutim, nosilo rizik na skretanje pažnje američke izolacije u Savetu bezbednosti u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom. Zato je dnevni red proširen pa će se raspravljati o još opštijoj temi "širenje oružja za masovno uništenje".

"Šta će predsednik Tramp reći o Ujedinjenim nacijama i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima? Crni humor na Turtle Bayu je da je najvažnija mirovna misija UN sada usredsređena na Belu kuću. Ta misija, iako je ranije davala rezultate, zapala je u nevolju...

Hoće li Tramp biti Trump? Ili će predsednik koji se zalaže za politiku "Prvo Amerika" biti više poštovan prema diplomatskim normama u domu multilaterizma? Pratite to ove nedelje kako bi ste saznali. Niki Hejli (Nikki Halei), američka ambasadorka u UN-u predviđa najveće televizijske Saveta bezbednosti ikada. To će biti muzika za uši za njenog šefa.“

Izolacija Amerike

Tramp je majstor za šou u Njujorku. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, prema tome, trebalo bi da bude njegov najbolji čas: kao domaćin svetskih lidera u njegovom gradu, piše CNN i ocenjuje da će se umesto toga on usmeriti na nešto nebitno.

CNN navodi i da će se po prvi put u istoriji, Amerika sigurno izolovati po glavnim pitanjima u Savetu bezbednosti:

"To je uloga koju često igraju Rusija ili Kina. Naravno, u prošlosti je bilo nekoliko slučajeva kada je bio u manjini o pitanjima poput Izraela ili Iraka. Ali, nikada se nije borio da prikuplja većinu za podršku za svoj diplomatski program...

Godinama su SAD mogle da primoraju nacije koje žele američku podršku da kupe veliku količinu oružja ili daju jedinstvene koncesije. Ne više. Posebno posle trgovinskih ratova, tvitova i oštrih telefonskih poziva, njihova cena će biti visoka, ako ne i stratosferična."

CNN na kraju navodi da Tramp može dobro da dominira naslovima o Generalnoj skupštini.

"Kao što fotografija nemačke kancelarke Angele Merkel koja se naginje iznad njega na samitu G7 dobro ilustrira, mnogo je manje verovatno da će on dominirati ili usmeravati debatu... Tramp može stvarno odigrati dramatični šou, ali završetak će biti daleko drugačiji nego što se nadao.“

Iran kao glavna tema

Britanski Gardijan (Guardian) piše da ove nedelje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je najtrezvenije međunarodno telo, izgleda želi da oživi svoju buntovnu tradiciju sopstvenim banketom.

"Na stolici i sa čekićem u ruci po prvi put: Niko drugi do Donald Tramp, 45. američki predsednik, nekadašnji TV domaćin rijaliti programa i moderni gospodar nereda,“ objašnjava list.

"Bela kuća je već ukazala da će njihov glavni cilj u utorak biti Iran. Tramp će optužiti Teheran, u konfliktnim terminima koji su mu zaštitni znak, da podržava terorizam, laže o nuklearnom oružju i podstiče regionalnu nestabilnost...

Očekuje se da će Tramp pokušati da zastraši članice kako bi dobio podršku za nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država za Teheran.“

List smatra i da bi tada moglo da dođe do problema, jer su sve ostale stalne članice Saveta - Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska - izrazile žaljenje zbog odluke Trampa da se povuče iz iranskog nukelarnog sporazuma:

"Lideri Kine, Rusije i Indije ove nedelje neće biti u Njujorku. Dok Tramp bude izigravao budalu, oni će biti zauzeti preuzimanjem odgovornosti za globalno vođstvo iz američkih ruku.“

XS
SM
MD
LG