Dostupni linkovi

Osumnjičeni za napad u Highland parku optužen po sedam tačaka za ubistvo prvog stepena


U napadu u Hajlend parku poginulo je sedam osoba, a više od 30 ih je povređeno. (Foto: Specijalna policija na mestu gde se dogodila pucnjava, 4. jula 2022.)
U napadu u Hajlend parku poginulo je sedam osoba, a više od 30 ih je povređeno. (Foto: Specijalna policija na mestu gde se dogodila pucnjava, 4. jula 2022.)

Robert Krimo, osumnjičeni za otvaranje vatre na paradi 4. jula u blizini Čikaga, optužen je po sedam tačaka za ubistvo, kazali su zvaničnici. Krimo će biti kažnjen "zbog ubistava koje je pokrenuo protiv naše zajednice", rekao je državni tužilac okruga Lejk Erik Rajnhart, prenosi BBC.

U napadu u Highland parku (Hajlend parku) poginulo je sedam osoba, a više od 30 ih je povređeno. Glavni tužilac je dodao da će biti podignute još desetine optužnica pre nego što se istraga završi.

"Ovo je samo prva od mnogih optužnica koje će biti podignute protiv gospodina Krima", rekao je on uz ovacije i aplauze okupljenih na konferenciji za novinare u utorak. "Želim to da istaknem. Biće još optužbi", rekao je.

Osumnjičeni je optužen da je ispalio 70 metaka iz puške velike snage u masu i prerušio se u ženu kako bi pobegao sa mesta zločina, zajedno sa ljudima na koje je prethodno pucao.

Nakon osmočasovne potrage u ponedeljak, policija je uhapsila Krima i otkrila je da poseduje drugu pušku sličnu onoj korišćenoj u napadu. U njegovoj kući pronađena su još tri komada vatrenog oružja.

Policija je saopštila da je osumnjičeni već imao dva kontakta sa snagama reda, ali da je uprkos tome u prošloj godini kupio pet komada oružja. U aprilu 2019, policija je pozvana u njegovu kuću nedelju dana nakon što je navodno pokušao da sebi oduzme život.

A u septembru 2019, policiju je pozvao član porodice koji je rekao da je Krimo nasilno pretio da će "sve pobiti". Policija je reagovala i iz njegove kuće zaplenila 16 noževa, bodež i mač. On nije uhapšen i nisu preduzete dalje mere.

Zvaničnici su u utorak pozvali na obrazovnu kampanju kako bi se podigla svest o državnim zakonima o crvenoj zastavi, koji dozvoljavaju sudiji da naredi da se osobi koja se smatra opasnom oduzme oružje i da joj se zabrani da kupuje još oružja. Očekuje se da će se Krimo pojaviti pred sudom u sredu.

Napad u Hajlend parku dogodio se samo mesec dana nakon pucnjave u Uvaldeu u Teksasu i Bafalu u Njujorku.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obećao da će nastaviti da se bori protiv "epidemije oružanog nasilja" u zemlji.

Bajden je 25. juna potpisao prvi značajan savezni zakon o bezbednosti oružja u skoro 30 godina.

Reforme, između ostalog, uključuju strožije provere kupaca mlađih od 21 godine, 15 milijardi dolara iz federalnog finansiranja programa mentalnog zdravlja i poboljšanja sigurnosti u školama.

XS
SM
MD
LG