Dostupni linkovi

Grupa senatora predložila korake za suzbijanje oružanog nasilja u SAD


Protest protiv nasilja oružjemu Washingtonu 11. juna 2022.
Protest protiv nasilja oružjemu Washingtonu 11. juna 2022.

Grupa američkih senatora u nedjelju je predložila korake za suzbijanje oružanog nasilja, nakon razornih masovnih pucnjava u Texasu i New Yorku.

Prijedlozi uključuju strožu provjeru prošlosti kupaca oružja mlađih od 21 godine, povećanje resursa kako bi oružje bilo držano izvan ruku onih koji se smatraju rizičnima, te suzbijanje ilegalne kupovine.

"Najavljujemo dvostranački prijedlog kako bismo zaštitili američku djecu, naše škole i smanjimo prijetnju nasiljem širom zemlje", navedeno je u saopćenju koje je potpisalo 20 demokratskih i republikanskih senatora.

Kako je rečeno, cilj je bolja sigurnost u školama i podrška učenicima dok prijedlog predviđa da oružje ne mogu kupiti kriminalci i osobe s mentalnim poteškoćama.

Senatori su pozvali i na povećano ulaganje u osnaživanje mentalnog zdravlja i u resurse za sigurnost u školama, kao i na glasnije osude porodičnog nasilja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden pohvalio je ovaj prijedlog i pozvao zakonodavce da brzo regiraju. No, istaknuo je i da on ne ide daleko koliko je želio.

"Očito, prijedlog ne čine sve što mislim da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smjeru", kazao je Biden.

Američki predsjednik se zalagao za daleko značajnije reforme. On je ranije ovog mjeseca pozvao Kongres da zabrani jurišno oružje, te proširi provjeru i provede druge mjere kontrole oružja.

Naoružani napadač u Uvaldeu u Teksasu ubio je 24. maja 19 djece i dvoje učitelja, samo deset dana nakon što je drugi naoružani napadač ubio deset osoba u prodavnici prehrambenih proizvoda u Buffalu u rasističkom napadu.

Najnovija masovna pucnjava naglasila je hitnost u aktuelnoj debati o nasilju iz oružja, iako su izgledi za federalno zakonodavstvo i dalje neizvjesni.

Zastupnički dom SAD-a pod kontrolom demokrata usvojio je u srijedu sveobuhvatan skup mjera sigurnosti oružja.

Republikanci u Senatu protive se ograničavanju oružja uz argument da se radi o kršenju drugog amandmana američkog Ustava na pravo na nošenje oružja.

XS
SM
MD
LG