Dostupni linkovi

Sarajevske anesteziologinje poslije otkaza između dvije bolnice


Prema najavama Vlade Kantona Sarajevo (KS) anesteziologinje će biti zaposlene u u Općoj bolinici „dr. Abdulah Nakaš“ (na slici) u Sarajevu.
Prema najavama Vlade Kantona Sarajevo (KS) anesteziologinje će biti zaposlene u u Općoj bolinici „dr. Abdulah Nakaš“ (na slici) u Sarajevu.

Za neke od 13 anesteziologinja, koje su 5. maja dale otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nezadovoljne uslovima rada, utorak 11. maj biće posljednji radni dan u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Neke su na bolovanju, neke na godišnjim odmorima i moraće odraditi sedam dana otkaznog roka, tako da nije za sve utorak posljednji radni dan u KCUS-u“, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njihov pravni zastupnik advokat Vlado Adamović.

Prema najavama Vlade Kantona Sarajevo (KS) anesteziologinje će biti zaposlene u u Općoj bolinici „dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Na pitanje da li će za anesteziologinje koje su dale otkaz biti raspisan javni konkurs, ministar zdravstva KS Haris Vranić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže „biće sve u skladu sa zakonom“.

„Vidjećemo koji je to način i koliko vremena, da li će to biti na ograničeno vrijeme ili na neodređeno vrijeme. To ćemo vidjeti u skladu sa zakonom, dakle, sve što je zakonski regulisano pozitivno, upotrijebićemo za njihov prijem u Opću bolnicu“, rekao je on.

Plate anesteziologinja će se, kaže Vranić, finansirati preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

„Mi smo kao Ministarstvo i Vlada uputili zahtjev Zavodu zdravstvenog osiguranja da iznađe rješenja za finasiranje ovih 13 anesteziloga, koji će biti vjerovatno primljeni u Opću bolnicu, s tim što ćemo mi vjerovatno umanjiti tranšu Kliničkom centru za iznos tih plata“, dodaje on.

Na pitanje, da li će zbog toga biti potrebno raditi rebalans budžeta KS, kaže da je to moguće uraditi i bez toga.

KCUS je javna zdravstvena ustanova u vlasništvu pet kantona i Federacije BiH. Vlasnici su pored Federacije, Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski, Unsko-Sanski, Srednje bosanski i Kanton Sarajevo. Prema Vranićevim riječima, KS gdje je i sjedište KCUS-a, najveći je finansijer sa oko 70 posto finansijskog učešća.

Opća bolnica „dr. Abdulah Nakaš“ u potpunosti se finansira iz budžeta KS.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), na sjednici zakazanoj za utorak 11. maja raspravljaće o samo jednoj tački dnevnog reda – Analiza stanja u zdravstvu u KS.

Čeka se odluka o zaopšljavanju anesteziologinja

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, koji će biti zadužen da provede proces zapošljavanja 13 anesteziologinja, čekaju instrukcije kantonalne Vlade.

„Nakon toga ćemo znati detalje, još uvijek nismo ništa dobili“, kaže za RSE direktor Zavoda Sakib Katana.

Na odluku čekaju i u Općoj bolnici u Sarajevu. Direktor Ismet Gavrankapetanović kaže da će konkursni poziv za zapošljavanje biti otvoren za sve, ne samo za 13 anesteziologinja koje su dale otkaz na KCUS-u.

Potrebe te bolnice su još i veće, dodaje on i podsjeća da su u septembru prošle godine u sistematizaciji tražili 38 anesteziologa. Sada, bolnica, kako kaže, ima trećinu od traženog.

„Anesteziolozi dežuraju od sedam do devet dežura u jednom mjesecu, što nije ni ljudski ni korektno, nažalost nismo imali drugih mogućnosti, nije se bolnica mogla održati“, kaže Gavrankapetanović.

Posla, tvrdi on, u Općoj bolnici, ima ne samo za njih, nego najmanje za još jednu takvu trećinu. Ta bolnica, prema njegovom riječima, ima potrebe i za drugim medicinskim osobljem.

„Ovo je bolnica koja sada ima nešto oko 800 uposlenih, a prije rata je, tada Vojna bolnica imala oko 1.200 zaposlenih. To najbolje pokazuje koliko mi nemamo potrebnog kadra i koliko bolnicu treba jačati“, objašnjava Gavranapetanović.

Ministar zdravlja KS Haris Vranić kaže, kako je Opća bolnica prije mjesec dana tražila prijem sedam anesteziologa.

“Kada sam prije tri mjeseca preuzeo dužnost produžio sam ugovore za tri anesteziologa koji su stekli uslove za penziju, što znači da njima treba najmanje 10 anesteziologa. Koliko znam oni su već raspisivali neke konkurse za anesteziologe, pulmologe, infektologe, interniste, ali im se niko nije javio”, dodaje Vranić.

Objašnjava kako na tržištu rada nema gotovih specijalista, te da je u jednom trenutku u Općoj bolnici toliko kritična situacija sa anesteziolozima da su dvije doktorice iz Istočnog Sarajeva prešle da rade u tu bolnicu.

Iz Službe za zapošljavanje KS, nisu odgovorili na upit RSE, da li u evidenciji nezaposlenih imaju doktora anesteziologije.

Šta je predhodilo otkazima anesteziologinja?

KCUS je u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS-a formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Je li politika 'umiješala prste'?

Za menadžment KCUS, odluka Vlade KS da će odmah zaposliti 13 anesteziologinja koje su dale otkaz, u sarajevsku Opću bolnicu, ima politički prizvuk. U saopštenju, objavljenom 5. maja, naveli su da je riječ o unaprijed pripremljenom scenariju pod političkim pokroviteljstvom.

Kantonalni odobr Stranke demokratske akcije (SDA), koja je posljednja tri mjeseca opozicija u Kantonu Sarajevo, a čiji je kadar direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, zatražio je od premijera KS Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića da podnesu ostavke, a ako to ne učine, kako su saopštili, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu.

Traže ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, ukoliko postupi prema instrukcijama Vlade i u Opću bolnicu zaposli 13 anesteziologinja. Smatraju da zakonska procedura zapošljavanja ne može biti ispunjena.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić, inače kadar Socijaldemokratske partije (SDP), jedne od tri vladajuće stranke u KS, s druge strane tvrdi da u svemu nema politike, te da nije razgovarao ni sa jednom od 13 anesteziologinja koje su dale otkaz.

“Kako će biti politike kada vam ode 13 specijalista iz jedne ustanove. Sada oni prave vratolomije da sam ja kriv, da je kriv premijer Forto, da je kriv direktor Gavrankapetanović, da se radi o svjetskoj uroti, i to sve samo kako bi se uzdrmala direktoricu Kliničkog centra”, kaže on.

Podsjeća kako je aktuelna direktorica Kliničkog centra, koja je na toj poziciji već pet godina i potpredsjednica kantonalnog odbora SDA.

“Zamislite sada da oni imaju direktora elektroprivrede i da kod tog direktora, koji je postavljen iz SDA, ode 200 uposlenika. Tvrdim da bi ga SDA istog momenta smijenila. Međutim, Sebija je nesmjenjiva kategorija, jer je supruga predsjednika SDA (Bakira Izetbegovića)”, kaže Vranić.

Kanton jedno Federacija drugo

Ministar zdravlja Federacije BiH Vjekoslav Mandić izjavio je za RSE 5. maja da je dao nalog svojim pomoćnicima da utvrde razloga poteza koji je povuklo 13 anesteziologa.

"Da vidimo šta ćemo dalje činiti“, rekao je on.

Na pitanje razmišlja li o smjeni rukovodstva KCUS-a, Mandić je rekao da će Upravni odbor utvrditi o čijoj je odgovornosti riječ.

Upravnom odboru KCUS-a istekao je mandat 13. januara 2021. godine. Čine ga dva predstavnika Federacije, dva člana iz Kantona Sarajevo, po jedan iz ostala četiri kantona osnivača, te tri člana koja imenuje KCUS, od kojih najmanje dva moraju biti iz reda zdravstvenih radnika.

Upravni odbor prema Statutu KCUS-a, na prijedlog Federalne Vlade imenuje i razrješava direktora te zdravstvene ustanove, a u toku je konkursna procedura za izbor članova iz KS.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u pismu upućenom federalnom ministru zdravstva 5. maja, navodi da je 13 anesteziologinja koje su dale otkaz bilo u grupi od 17 ljekara koji su pisali interno pismo u kojem se žale na uslove rada i respiratore koji se koriste na COVID – 19 bolesnicima.

Dodaje kako su nakon što je pismo izašlo u javnost pokrenuli stručni nadzor nad radom 17 anesteziologa koji su potpisali interno pismo, koje je dospjelo u javnost.

“Od 17 anesteziologa koji su bili potpisnici internog dokumenta, a koji je objavljen u javnosti, četvoro kolega je povuklo potpis, navodeći da su bili izmanipulisani. Napominjem da se meni kao generalnoj direktorici nikada nisu obratili”, napisala je Izetbegović u pismu federalnom ministru zdravlja.

SDA i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, čiji je ministar Mandić kadar čine vlast na nivou Federacije BiH.

Zašto ljekari odlaze sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kaže kako je čitao pismo koje je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu pisala federalnom ministru i u kom objašnjava odlazak 13 ljekara specijalista iz te ustanove.

„Zamislite kada vi u jednom pismu u jedno desetak tih rečenica objašnjavate 13 ljekara sa iskustvom možda 300 godina, kada saberete njihovo radno iskustvo i više. Da li se sjelo sa njima pa porazgovaralo? Pa ne bi sigurno otišlo njih 13, niti bi otišlo 200 ljekara da je bilo sluha, empatije i razumjevanja menadžmenta Kliničkog centra“, smatra on.

Zašto odlaze ljekari sa Kliničkog centra u Sarajevu?

O razlozima, zbog kojih su dale otkaz u KCUS, nijedna od anesteziologinja još uvijek ne želi javno da govori. Njihov pravni zastupnik Vlado Adamović kazao je kako napuštaju Klinički centar, jer uslovi rada nisu prijemčivi za njih.

“Odlučili su da vlastitu egzistenciju podrede tome da ukažu na problem, da nešto mora biti drugačije u interesu pacijenata”, rekao je on za RSE.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kaže kako ništa u njihovom otkazu nije nejasno i nedorečeno i dodaje da je sa KCUS-a već otišlo više od 200 ljekara.

„Ne znam šta više nekome može biti nejasno zbog čega ljekari odlaze. Odlaze iz raznih razloga, ali prvenstveno odlaze zbog toga što se ne slažu sa načinom rukovođenja Kliničkim centrom, koji se svemu posvećuje, a najmanje medicini“, tvrdi Vranić.

Podsjeća da je prije dvije godine, u Općoj bolnici, radio 161 ljekar, a da je iz Kliničkog centra je otišlo preko 200 specijalista.

„Znači otišlo je više nego jedna Opća bolnica. I to uopšte nije alarm za federalne vlasti, za federalnog ministra, za naše građane“, dodaje Vranić, inače vaskularni hirurg, koji je 2020. godine također dao otkaz u KCUS-u.

Prema podacima KCUS, u toj zdravstvenoj ustanovi ostaje da radi 44 specijalista anestezije i reanimacije i 14 specijalizanata, što je kako su saopštili dovoljno za normalno funkcionisanje te zdravstvene ustanove.

XS
SM
MD
LG