Dostupni linkovi

Najveći karantin u Crnoj Gori: Pomoć volontera i struja za sve


Volonteri Crvenog krsta u Vrelima Ribničkim, kraj marta 2020
Volonteri Crvenog krsta u Vrelima Ribničkim, kraj marta 2020

Najveći karantin u Crnoj Gori trenutno je stambeni blok od 23 zgrade u kojima živi blizu 250 porodica, odnosno oko 2.000 stanovnika. Blok se nalazi na Vrelima Ribničkim, na periferiji Podgorice u koji je nakon pojave prvog slučaja korona virusa, odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) od 4. aprila, uveden karantin.

"Ljudi su ovdje veoma zabrinuti, ne znaju šta će biti, da li će se ovo stanje produžiti i na koliko. Velika je neizvjesnost u naselju", kaže za RSE Dijamant Pajazitaj koji sa roditeljima braćom i sestrama živi u jednom od stanova u romskom naselju na Vrelima Ribničkim.

BLOG UŽIVO o korona virusu, iz minuta u minut

Prvi zaraženi iz ovog naselja kod kojeg je 2. aprila otkriven korona virus nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Osim njega, na virus je pozitivna još jedna osoba iz stambenog bloka na Vrelima Ribničkim.

U kakvim uslovima žive stanovnici tog naselja dok su u potpunoj izolaciji i stiže li im pomoć u hrani i lijekovima?

Dijamant Pajazitaj kaže da su odmah po stavljanju cijelog naselja u karantin od Crvenog krsta Crne Gore dobili pakete pomoći, kao i da su njihovi volonteri danas (6. aprila) ponovo došli u naselje.

"Rekli su nam da napravimo spiskove šta sve treba starim ljudima, onima koji su bolesni i kojima vjerovatno trebaju lijekovi. Takođe, treba da im dostavimo spisak onih koji imaju bebe i sve ono što je njima potrebno, od mlijeka do preparata za ishranu djece. Hranu i higijenu su donijeli prvi dan izolacije, samo je pitanje koliko će to da potraje jer ovdje imamo familije sa puno članova", ističe Pajazitaj.

Policijsko obezbjeđenje

Stambeni blok na Vrelima Ribničkim 24 sata obezbjeđuje policija kako bi onemogućila izlazak stanara, kao i eventualni ulazak neovlašćenih lica u naselje. Proteklih dana je bilo primjetno da pojedini stanari u grupama izlaze iz stanova i posjećuju jedni druge i na taj način krše fizičku distancu.

Novinar koji je bio izložen virusu negativan na COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Elvis Beriša iz Građanske inicijative UPRE za RSE kaže da bi neko od predstavnika države trebalo da dođe u naselje i objasni ljudima zašto je važno da ostanu kod kuće.

"Zaboravljamo da je ovaj narod navikao da bude jako mobilan i da ne možemo da očekujemo da će se zatvoriti odmah nakon jedne naredbe. Ja bih volio da se to dogodilo, ali se neće dogoditi što zbog toga što su inače nezadovoljni zbog činjenice da većina njih zarađuje tako da ono što zarade danas od toga imaju večeru. Sada ni to ne mogu da rade, a to što su dobili jedan paket hrane ne znači da sa tim mogu da prežive narednih 15 dana. Činjenica je i da neki od njih ne shvataju koliko je važno da sada ostanu u svojim stanovima i ne izlaze", navodi Beriša.

Za epidemiologe je situacija na Vrelima Ribničkim izazov upravo zbog velikog broja članova porodica sa velikim brojem kontakata, u jednom okruženju koje je gusto naseljeno.

Zdravstvene vlasti još nijesu objavile informaciju da li su osim porodice u kojoj je registrovan prvi slučaj korona virusa u tom naselju, obavili testiranja drugih stanara i ukoliko jesu, koliko ih je testirano.

Kako su i do sada ukazivali stručnjaci, najbolja odbrana od zaraze je održavanje fizičke distance kao i redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom.​

Struja i voda

Zbog niskog socioekonomskog statusa stanara na Vrelima Ribničkim česta su isključenja vode i struje neredovnih platiša. Svi stanovnici naselja, međutim, imaju struju od proteklog vikenda, kada su na mrežu priključeni i oni koji su bili isključeni zbog nagomilanog duga, rekao je za RSE Direktor Sektora za korporativne komunikacije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Rajko Šebek.

"EPCG je u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti i Crvenim krstom Crne Gore izvršila priključenje na mrežu svih potrošača koji su bili bez napajanja u zgradama na Vrelima Ribničkim, a kojima je određen karantin od strane NKT-a", kazao je Šebek.

Svi stanovnici stambenog bloka na Vrelima Ribničkim i prije uvođenja karantina imali su redovno vodosnabdijevanje, budući da su redovno plaćaliračune za vodu, navode u podgoričkom Vodovodu. Kako nam je rekao direktor tog preduzeća Filip Makrid, oni su otišli korak dalje i na mrežu priključili i domaćinstva u okolini stambenog bloka čiji su stanovnici u karantinu.

"Trideset i četiri potrošača u širem rejonu Vrela Ribničkih smo priključili na vodu i sada, prema našoj evidenciji, nemamo apsolutno niti jednog potrošača koji je tamo bez vode. Mi smo te potrošače priključili na mrežu bez obzira na njihove dugove, neke zabilježene nepravilnosti i na taj način smo omogućili da svi oni imaju vodu dok traje ova kriza", navodi Makrid.

Prvi slučaj infekcije korona virusom u stambenom bloku u naselju Vrela Ribnička kod Podgorice zabilježen je 2. aprila i u pitanju je tridesetdevetogodišnji muškarac, otac 12 djece.

Odmah nakon te informacije, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na hitnoj sjednici, a po preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), donijelo odluku da nadležne institucije preduzmu hitne dodatne epidemiološke mjere u naselju na Vrelima Ribničkim, odnosno da u tom naselju bude uveden karantin.

XS
SM
MD
LG