Dostupni linkovi

Najavljuju se novi protesti, Lukšić se ne povlači


Premijer Igor Lukšić i aktivisti MANS-a pred sjedištem Saveza samostalnih sindikata u Podgorici, 8. maj 2012.
Premijer Igor Lukšić i aktivisti MANS-a pred sjedištem Saveza samostalnih sindikata u Podgorici, 8. maj 2012.
Vođe građanskih protesta u Crnoj Gori najavljuju nove demonstracije protiv Vlade, a premijer Igor Lukšić odbacuje svaku mogućnost da podnese ostavku kako to od njega zahtjeva dio nevladinog sektora, sindikata i studenata. Istovremeno prema Vladi su upućeni dodatni zahtjevi za rješavanje teške socijalne i ekonomske situacije u zemlji. Premijer Igor Lukšić tvrdi da Vlada radi na prevazilaženju krize ukazujući da bi dodatno zaduživanje za državu predstavljao rizik.

U prvom obraćanju javnosti nakon trećeg protestnog skupa u Podgorici u organizaciji MANS-a, Unije slobodnih sindikata i Studentske Unije, premijer Igor Lukšić je u intervjuu Radiju Crne Gore ocjenio spornim što vođe protesta nisu saopštile alternativnu ponudu o tome ko treba da naslijedi aktuelnu Vladu. Ne sporeći pravo da organizacije i građani protestuju protiv Vlade i da traže ostavku premijera, Lukšić je ponovio raniju ocjenu da se ne radi o socijalnim protestima, te da mjesecima unazad nema alternativne ponude protestanata:

„Šta je alternativna ponuda? Da li smatramo da, ukoliko ova Vlada ode, postoji bolja koja treba da dođe i ko treba da je sačinjava? Ukoliko smatrate da je to neka opoziciona partija, recite za koju to opozicionu partiju smatrate da je bolja i otkrijte nam dosad neotkriveno. Ili smatrate da vi sami, dakle, organizatori protesta pretendujete na neka mjesta u državi i dobijete podršku građana da vodite državu. Dok to ne dobijemo, a očigledno već nekoliko mjeseci to ne dobijamo, postaje jasno da je ovdje najmanje tema ekonomsko-socijalna slika, najmanje su tema računi za električnu energiju“, kazao je Lukšić.
Premijer Igor Lukšić na sastanku sa predstavnicima sindikata i ministrima
Premijer Igor Lukšić na sastanku sa predstavnicima sindikata i ministrima

Govoreći o ekonomskoj, finansijskoj i socijalnoj krizi koja je bila ključni povod za organizovanje protesta, premijer Igor Lukšić rekao je da Vlada radi na prevazilaženju krize vođenjem politike fiskalne i finansijske stabilizacije.

„To znači dalje smanjivanje budžetskog deficita, znači zadržavanje javnog duga na nekom razumnom nivou. Znači prosto stvaranje uslova da javne finansije šalju poruku da je naš sistem finansijski stabilan“, istakao je Lukšić.

Savez samostalnih sindikata Crne Gore, do sada se nije pridruživao građanskim protestima. Čelnici tog sindikata su razgovarali sa premijerom Igorom Lukšićem, a predsjednik Zoran Masoničić je zbog teške materijalne situacije zaposlenih najavio mogućnost i njihovog aktiviranja na protestima.

"Do sada smo izbjegavali radikalne mjere pritiska na Vladu i poslodavce računajući na njihovu odgovornost i imajući u vidu da su mnoge zemlje, poput Grčke, Egipta, Tunisa, pretrpjele veliku štetu zbog izvođenja radnika na ulice. Efekti krize nisu umanjeni, a ljudi su ostali bez posla“, navodi Masoničić.

Pokušaji "plišanog" razvoda sa Rusima

Prema posljednjoj najavi naredni protest će biti održan za sedam dana i mogao bi da traje sve do pada Vlade. Sindikalac Janko Vučinić je rekao da ukoliko se građani masovno odazovu pozivu MANS-a, sindikata i studenata, protestovaće se konstantno do ostvarenja cilja.
Aktivisti MANS-a pred sjedištem Saveza samostalnih sindikata u Podgorici, 8. maj 2012.
Aktivisti MANS-a pred sjedištem Saveza samostalnih sindikata u Podgorici, 8. maj 2012.

Aktivisti MANS-a su transparentima dočekali premijera Igora Lukšića pred sjedištem Saveza samostalnih sindikata sa porukama da podnese ostavku i transparentom na kojem je pisalo „Još 7 dana. Pakuj se“.

"Imamo priliku da vidimo da se gospodin Masoničić odlučio da pregovara sa Vladom. Mi ga ovom prilikom pozivamo da nam se priključi, jer je prilično jasno da od pregovora sa ovom Vladom nema ništa i da je ovo još jedan pokušaj bacanja prašine u oči“, kaže jedan od aktivista.

Dalji rast duga, koji je sada na nivou od oko 50 posto bruto društvenog proizvoda, bio bi rizik za državu rekao je Lukšić i naglasio da je glavni zadatak Vlade da privuče strane investitore.

„Moramo da se borimo za svakog investitora. Dakle u Crnoj Gori svako ko želi da uloži sto hiljada, milion, deset ili sto miliona... potpuno svejedno, za tog investitora treba da se borimo. Treba da mu omogućimo što jednostavnije da dođe do šanse da investira, da zaposli još nekoliko ljudi, da novi kapital uđe u Crnu Goru i da se kroz to obnovi ekonomski rast“, naglasio je Lukšić.

Garancije date Kombinatu aluminijuma destabilizovale su budžet i navele državu na nova zaduženja. Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa rješavanjem problema sa ruskim vlasnikom KAP, Lukšić je ocjenio da je KAP u ovom trenutku problem, ali da bi mogao postati i razvojna šansa, kao i da tome treba da prethodi raščišćavanje problema sa Rusima što bi stvorilo uslove za uvođenje novog investitora.

"Mi sada pokušavamo da dođemo do jedne vrste plišanog razvoda koji će značiti da definišemo korake, da ruska strana vrati akcije Crnoj Gori, zato što smatramo da nisu ispunili elemente ugovora. I da se onda pristupi rješavanju dva problema koje ima KAP. Jedan su dugovi i drugo pitanje je šta sa električnom energijom“, kazao je premijer.
XS
SM
MD
LG