Dostupni linkovi

Protest u Podgorici: Lukšiću rok od deset dana za ostavku


Protest u Podgorici 5.maja 2012.
"Vrijeme je! Idite!", ključna je poruka koju su učesnici protesta u subotu u Podgorici uputili premijeru Igoru Lukšiću i njegovim ministrima.

"Lukšić ima deset dana da ode, ako ne ode, dolazimo ponovo", poručila je direktorka nevladine organizacije MANS Vanja Ćalović koja je već najavila da će, ako zahtjev ne bude ispunjen, novi protest biti održan 15. maja.

U glavnom gradu Crne Gore, u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Unije slobodnih sindikata i Studentske unije održan je protest u kom su učestvovali gradjani, radnici i studenti koji su nezadovoljni zbog ukupne ekonomsko-socijalne situacije ali i nespremnosti vlasti da se iskreno i odlučno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tokom protestne šetnje u kojoj je učestvovalo više hiljada građana i koja je obuhvatila zdanja svih važnih državnih institucija, najčešće se izvikivala parola kojom se dovodio u pitanje lični moral i poštenje lidera vladajuće DPS i bivšeg premijera Mila Đukanovića, ali i jednostavno "Dosta je"!

(FOTOGALERIJA: Treći veliki protest u Podgorici)


Nakon polaska sa platoa ispred rektorata državnog Univerziteta, povorka protestanata je prošla pored zgrade RTV CG i državnog dnevnika Pobjeda. Demonstranti su, potom, prošli pored zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva unutrašnjih poslova, Predsjedništva, Skupštine, Tužilaštva... Pored svake institucije, povorka bi se zaustavila i uzvikivala parole diktirane sa kamiona na čelu kolone.

Krajnja stanica je bila zgrada Vlade ispod čijih prozora su se, u završnici dvočasovne protestne šetnje koja je počela tačno u podne, lideri protesta obratili okupljenim gradjanima.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić je Vladi poručio da ode, a da će oni doći da vide da li su još uvijek tu, te da im se, ako ih nadju - ne piše dobro.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je upozorila da "otpor neće stati" i pozvala građane na otpor i građansku neposlušnost.
XS
SM
MD
LG