Dostupni linkovi

Treći opšti protest u Crnoj Gori: Čvrsti u zahtjevu za ostavku Vlade


Organizatori protesta, 4. maj 2012.
U subotu će se u Podgorici održati treći veliki protestni skup u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Unije slobodnih sindikata i studentske unije. Organizatori očekuju prisustvo velikog broja nezadovoljnih građana koji će zahtjevati ostavku Vlade Igora Lukšića.

Međutim, za sada nema odgovora na pitanje kakvi će biti potezi organizatora protesta ukoliko Vlada, prema svim očekivanjima odbije da podnese ostavku.

U subotu u podne protestanti će prošetati Podgoricom i obići, kako je rečeno, stubove sistema, odnosno sjedišta državnih medija, javne i tajne policije, tužilaštva i druge institucije za koje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Unija slobodnih sindikata i studentska unija smatraju da održavaju koruptivni sistem na vlasti.

Osim građana glavnog grada, prisustvovaće i građani još petnaestak gradova za koje je obezbjeđen prevoz do Podgorice.

Kako su organizatori najavili, jedini zahtjev biće ostavka Vlade Crne Gore za koju je ocjenjeno da ne radi u interesu građana.

Vanja Ćalović je pozvala građane da se "bore za Crnu Goru koja će se oteti iz zagrljaja organizovanog kriminala."

"Mi pozivamo građane da pruže otpor jer je vrijeme da pruže otpor, jer mi ne smijemo da dozvolimo da naredne generacije budu te koje će da rješavaju ono što se nama dešava danas. Mi ih pozivamo da se ne plaše jer je nas mnogo više, jer smo svi mi oni koji plaćaju njihove ugradnje, njihove račune, njihovo bogaćenje. Zato ja pozivam građane da dođu, da ne nasijedaju ni na pritiske, ni na lažna obećanja, ni na lažne grafite, ni na druge laži kojima se služe svih ovih godina pokušavajući da nas podijele. Ja pozivam građane da dođu i da poruče da oni hoće, mogu i moraju da se bore za svoju slobodu, da se bore za svoju budućnost, da se bore za Crnu Goru koja će se oteti iz zagrljaja organizovanog kriminala", proučila je Vanja Ćalović, izvršna direktorica MANS-a.

Ovo će biti treći veliki protestni skup u Podgorici. Prvi je održan u januaru, a drugi u martu, dok je u međuvremenu održano više manjih skupova u crnogorskim gradovima.

Na tim skupovima je između ostalog zatraženo od Vlade i institucija da istraži korupciju u dijelu velikih privatizacija, da se provjeri poslovanje i odliv novca iz velikih privrednih sistema, da se otvore slučajevi visoke korupcije i pokrene borba protiv organizovanog kriminala.

Ostavka je pitanje dana

Međutim, na sve ove i druge zahtjeve Vlada je odgovorila negativno. Iz Vlade i vladajuće koalicije su slate poruke kojima su potcjenjivani organizatori protesta, pa do poruka da su organizatori protesta žele da stvore haos u državi, da se radi o političkim protestima koji su usmjereni protiv države te da se radi o velikosrpskim nacionalistima.

Predstavnici studentskih organizacija su odbacili ove optužbe.

"Danas je Crna Gora ujedinjena. Ako već aludiraju na mene da sam ja veloksrpski nacionalista, onda ja pitam cijelo javno mnjenje kako jemoguće da jedan velikosrpski nacionalista stoji rame uz rame sa ljudima koji dolaze iz islamske vjerske zajednice?", zapitao je student Ognjen Jovović.

"Već su krenuli da podjelama i to znači da im gori pod nogama. Ja bih zato mog druga Ognjena pozvao da se zagrlimo samo da vidite da u Crnoj Gori konačno postoji jedinstvo", rekao je Demir Hodžić iz Studentske unije.

Ukoliko izostane podnošenje ostavke Vlade premijera Igora Lukšića, otvoreno je pitanje kakva će biti strategija i taktika organizatora protesta. Vanja Ćalović najavljuje da će se to znati na skupu u Podgorici, ističući da borba nije laka:

"Kao što vidite, mi imamo i taktiku i plan i zato se i dešavaju treći protesti i na njima ćemo najaviti šta će se desiti dalje ukoliko ta Vlada ne bude podnijela ostavku do tada. Ja sam sigurna da su oni vrlo dobro svjesni da su građani odlučni, da ćemno ustrajati i da ćemo biti uporni. Ova borba nije laka. Mi se ne borimo protiv ravnopravnog neprijatelja nego protiv nekoga ko u svojim rukama ima sve – i kapital i javnu i tajnu policiju. Ali ono čega se oni plaše je to što sve više i više ljudi koji su do juče bili uz njih prelaze na stranu građana i prelaze na stranu javnog ineteresa. Zato sam ja sigurna da je samo pitanje dana kada će ova Vlada podnijeti ostavku. Igor Lukšić je završio."

Predsjednik Unije slobododnih sindikata Srđa Keković je odbacio ocjene vlasti da se radi o političkim protestima.

"Mi od Vlade Crne Gore zahtijevamo ekonomsku politiku onakvu kakva je primjerena našim interesima, a očito je da to ova Vlada niti može niti smije da uradi zato ćemo tražiti da ta Vlada podnese ostavku i da dođe nova vlada koja će raditi u interesu svih nas i za dobrobit Crne Gore i njenih građana", naglasio je Keković.

Janko Vučinić, vođa sindikalaca iz Željezare u Nikšiću, prenio je poruku i onima koji neće doći na protest:

"A oni koji ne smiju neka ostanu kući, neka ćute i strahuju a onda ih možemo opravdano pitati - a kada će živjeti?"
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG