Dostupni linkovi

Priznanje negatorki genocida


Predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Vojvodine kaže da u tom Odboru nisu znali ništa o dodeli nagrade „Zlatno pero“ Ljiljani Bulatović Medić (Foto: Parlament Vojvodine)
Predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Vojvodine kaže da u tom Odboru nisu znali ništa o dodeli nagrade „Zlatno pero“ Ljiljani Bulatović Medić (Foto: Parlament Vojvodine)

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Vojvodine Dejan Mihaljica izjavio je za Radio Slobodna Evropa da u tom Odboru nisu znali ništa o dodeli nagrade „Zlatno pero“ Društva novinara Vojvodine (DNV) Ljiljani Bulatović Medić, iako joj je nagradu uručila visoko rangirana vojvođanska funkcionerka.

Bulatović Medić je autorka više knjiga u kojima se negiraju ratni zločini počinjeni u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, genocid u Srebrenici i veliča Ratko Mladić, nekadašnji vojni lider Srba u BiH koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine u prvom stepenu.

Bulatović Medić je takođe nekada radila i kao novinarka Radio Televizije Srbije, te ugašenog dnevnika Politika Ekspres.

Kako stoji u obrazloženju žirija DNV Bulatović Medić je nagrađena za "značajan doprinos razvoju novinarstva".

Mihaljica, kadar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kaže da to što nije imao informaciju o dodeli priznanja, govori o tome da nije imao nikakve ingerencije nad pomenutim događajem. Na pitanje da li će ipak ova situacija biti razmatrana na nekoj od sledećih sednica pokrajinskog odbora, on kaže:

"Za to bi trebalo neko da podnese inicijativu da bi došlo do Skupštine i do Obora. Mi razmatramo predloge koje nam daje Pokrajinska vlada, a koje ulaze u proceduru Skupštine. Ja nisam adresa na kojoj bi trebalo da dobijete nekakav komentar. Za taj deo verovatno treba da zovete sekretara ili nekoga ko je učestvovao u tom događaju."

Nagrada je dodeljena u utorak, u holu zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu i to iz ruku pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević.

RSE je pokušao do od sekretarke Milošević dobije komentar, ali do momenta objavljivanja ovog teksta ona nije odgovorila na naše pozive. Na samoj dodeli priznanja ona je ocenila da je kao sekretarka Vlade "samo učestvovala u dodeli nagrada novinarima" i ništa više od toga.

Da je Milošević trebalo da detaljno analizira prethodni rad i delo Ljiljane Bulatović-Medić, smatra direktor nevladinog Vojvđanskog građanskog centra (VCC) Željko Stanetić. Ova organizacija je zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Beograda, saopštenjem zatražila od Miloševićeve da se hitno "ogradi od svog prisustva na dodeli nagrade".

"Mnogo veći problem je učešće predstavnika Vlade pokrajine Vojvodine kao nekoga ko je uručio tu nagradu i organizovanje samog događaja u Pokrajinskoj vladi. Mi zaista verujemo da ukoliko ne dođe do bilo kakave reakcije predstavnika sekretarijata, da se ovo može posmatrati kao generalni stav Pokrajinske vlade", rekao nam je Stanetić.

Za Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udurženje novinara Srbije (NUNS), potez DNV je "skandalozan". U zajedničkom saopštenju oni su ocenili da se ovakve "cinične" dodele u Srbiji dešavaju, jer nije izvršena lustracija nakon ratova devedesetih godina, a tadašnji "ratni propagandisti nisu krivično gonjeni za svoja zlodela".

Direktor NDNV Dinko Gruhonjić ocenio je za RSE da je time što je nagradu uručila pokrajinska sekretarka u zgradi Vlade Vojvodine Dragana Milošević građane Vojvodine učinila saučesnicima u promociji ratnih zločina.

"Postavljamo pitanje da li su gospođu Draganu Milošević, pokrajinsku sekretarku, građani ovlastili da ih učini saučesnicima u promociji zločina, i podsećamo je da su upravo građani ti zahvaljujući kojima gospođa Milošević prima platu", izjavio je Gruhonjić.

Da li su gospođu Draganu Milošević, pokrajinsku sekretarku, građani ovlastili da ih učini saučesnicima u promociji zločina: Dinko Gruhonjić
Da li su gospođu Draganu Milošević, pokrajinsku sekretarku, građani ovlastili da ih učini saučesnicima u promociji zločina: Dinko Gruhonjić

Komentar o odluci da se „Zlatno pero“ dodeli autorki koja godinama unazad negira zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH, nismo uspeli da dobijemo ni od predsednika DNV Petra Kočića. On je odbio da komentariše odluku udruženja koje vodi, ali je na samoj dodeli u utorak novinarima kazao da žiri nije ulazio u njene "ideološke ili političke stavove".

Za Gruhonjića iz NDNV ova činjenica nije začuđujuća, jer kako kaže, DNV godinama unazad urušava svoj kredibilitet tako što, između ostalog, učestvuje u radu komisija za dodelu budžetskog novca medijima na lokalnom niovu.

On dodaje da je rad tih komisija u javnosti poznat „po dodeli milionskih iznosa medijima koji su šampioni u kršenju Kodeksa novinara Srbije i koji učestvuju u propagandnoj promociji aktuelne vlasti“.

"Pojedina potpuno neafirmisana i u javnosti neprimećena udruženja, poput Društva novinara Vojvodine, dele budžet građana Srbije na takozvanim konkursima, praktično između sebe i to je jedino gde ja primećujem delovanje DNV-a", podvlači Gruhonjić.

Pomenuto udruženje godinama je bilo neprimećeno na medijskoj sceni Novog Sada i Vojvodine, ali prema navodima sa njihovog sajta, ono baštini dugu tradiciju i u svom grbu ima utisnuta tri osnivačka datuma – 1904, 1922. i 1945. godinu.

U svom današnjem obliku ustanovljeno je na Izbornoj skupštini 30. januara 2010. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG