Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor


Novi su vlasnici ruske banke, američki fondovi i domaće banke

Preko osamdeset posto vjerovnika Agrokora izglasalo je nagodbu za posrnuli koncern. Novi su vlasnici ruske banke sa 47 posto dionica, američki fondovi i domaće banke sa po 12 posto i drugi, a dosadašnji vlasnik Ivica Todorić najavljuje da neće odustati od osporavanja nagodbe. Izglasavanjem nagodbe učinjena je i velika usluga državama u susjedstvu u kojima posluju neke od Agrokorovih kompanija, poručio je premijer Andrej Plenković.

Nakon 15 mjeseci izvanredne uprave čak 80,2 posto vjerovnika posrnulog koncerna Agrokor izglasalo je ranije usuglašenu nagodbu. Po elaboratu na oko 7300 stranica novi su vlasnici Agrokora dosadašnji vjerovnici - dvije ruske banke Sberbank i VTB sa 47 posto dionica, američki Capital Investments i domaće banke sa po 12 posto dionica, domaći dobavljači i drugi. Na ročištu koje je – zbog mogućnosti da dođe svih preko 3.000 vjerovnika – održano u košarkaškoj dvorani „Dražen Petrović“ u središtu Zagreba prvo se glasalo da pravo glasa dobiju i vjerovnici kojima su osporene tražbine, a onda je izglasana i sama nagodba.

„Zbilja 80,2 posto je vrlo, vrlo snažna većina. Kompanije posluju vrlo dobro, iznad planova održivosti, i mi se iskreno nadamo da ćemo zadržati ovaj uzlazni trend. nadamo se i da ćemo nakon isteka ovog prijelaznog perioda i nakon što Visoki trgovački sud donese odluku o pravomoćnosti ove nagodbe predati vjerovnicima kompaniju u bitno boljem položaju nego što je ona to bila prije godinu dana“, rekla je zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber na posebnoj konferenciji za novinare nakon ročišta.

„Poslali smo poruku povjerenja i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu, i ona je za mene izuzetno ohrabrujuća“, kazao je u prvoj reakciji premijer Andrej Plenković.

„Moramo objektivno reći da smo učinili i veliku uslugu državama u našem susjedstvu, jer su mnoge Agrokorove kompanije prisutne i na njihovom tržištu. Dakle, kada gledam iz aspekta što se sve događalo ovih 15 mjeseci, mogu reći da Vlada i svi skupa možemo biti vrlo zadovoljni. Očekujemo i potvrdu od strane suda, ali to je posao suda, a ne izvršne vlasti, i u konačnici samu implementaciju.“

Vlada i svi skupa možemo biti vrlo zadovoljni: Andrej Plenković
Vlada i svi skupa možemo biti vrlo zadovoljni: Andrej Plenković

Kakva su Plenkovićeva očekivanja od novih vlasnika i nove uprave?

„Bitno je da svi novi suvlasnici pokažu vjeru u samu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju, i u njenu mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i cijelo hrvatsko gospodarstvo, i na tom tragu očekujem ponašanje svih suvlasnika.“

Zadovoljan je i predstavnik najvećeg pojedinačnog novog vlasnika – ruskog Sberbanka koji ima 39,2 posto dionica - Sergej Volk.

„Mislim da se naporno radilo da se ovo privede kraju, i mi smo doista zadovoljni rezultatom. Osamdesetpostotna potpora je vrlo dobra.“

Domaći dobavljači su zadovoljni, jer je na rok od sljedećih pet godina dogovoreno da njihovi proizvodi budu na policama „Konzuma“ u količinama kao do sada. Marica Vidaković iz „Kraša“ vjeruje da će se novi vlasnici „Agrokora“ dobro složiti iz jednostavnog razloga što imaju isti interes. Privremeno vjerovničko vijeće čiji je ona član i dalje će nastaviti s nadzorom procesa.

„To mu je zakonska uloga. Mislim da je dobar dio posla Privremenog vjerovničkog vijeća iza nas i sada će najzahtjevnija dionica puta biti ona gdje ćemo morati ispratititi prijenos poslovnih cjelina i imovine sa starog na npovo društvo. To je najvažnije pred nama.“

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić koja je vodila ročište najavila je da bi sud već u četvrtak mogao potvrditi nagodbu.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG