Dostupni linkovi

Nadgledana ekonomska propast Kosova?


Ulice Prištine koje se vide iza američke zastave - ilustracija
Ulice Prištine koje se vide iza američke zastave - ilustracija
Autor: Andrea Capussela, Guardian (Priredila: Ena Stevanović)

Fiskalno neodgovorna kosovska vlada je doprinijela tome da MMF povuče svoja ulaganja u Kosovo, a Međunarodni civilni ured ne poduzima ništa kako bi se to spriječilo.

Iščekuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) danas poslijepodne donijeti odluku o povlačenju ulaganja u Kosovo. To bi bio veoma neuobičajen potez, s obzirom da se vrlo rijetko dešava da vlade prekrše svoje obaveze prema MMF-u.

Od donošenja kontroverzne deklaracije o nezavisnosti 2008. godine, Kosovo se bori da bude priznato od strane međunarodnih organizacija. S obzirom da je svega polovica država članica UN-a priznala Kosovo, najveći dosadašnji uspjeh jeste članstvo u MMF-u i Svjetskoj banci. Uz pomoć programa MMF-a, Kosovo je željelo osnažiti svoj kredibilitet i zadovoljiti sve uvjete kako bi dobilo potporu od Evropske unije i Svjetske banke. Čini se da će sada izgubliti i novac i kredibilitet, a neodgovornost vlade će odvesti Kosovo u krizu.

Kosovo je veoma siromašna država. Ne izvozi gotovo ništa, a radnička klasa i ekonomija još uvijek uveliko zavise od međunarodne financijske pomoći.
Kako se to moglo desiti državi koja je pod tako strogim nadzorom?

Kosovo je veoma siromašna država. Ne izvozi gotovo ništa, a radnička klasa i ekonomija još uvijek uveliko zavise od međunarodne financijske pomoći. Masovna nezaposlenost, siromaštvo i korupcija utječu na opće nezadovoljstvo. Ali nesposobna i gramiziva politička elita je oslobođena bilo kakve odgovornosti. Pravosudni sustav je je nefunkcionalan i podložan političkim intervencijama, civilno društvo je preslabo, a na izbore, koji su često predmet prevara, izlazi manje od 50 posto građana.

Kosovo je nekad bila zanemarena pokrajina unutar Srbije. Ali nakon osamostaljenja, taj kontrast je postao još uočljiviji. Iako se Srbija i dalje bori sa problemima iz 90ih, demokracija je tamo ipak na višem nivou, ekonomija je razvijenija i sada, nakon hapšenja Ratka Mladića, Srbiji je otvoren put ka evropskim integracijama.

S ciljem da se pomogne Kosovu da se razvije u otvorenu i stabilnu demokratsku državu, njegove institucije su stavljene pod nadzor budnog psa čuvara- Međunarodnog civilnog ureda (ICO), čiji mandat pokriva sve, počevši od ljudskih prava, ekonomske politike sve do prodaje svijeća u crkvama.

Kosovo duguje svoju nezavisnost Sjedinjenim Državama koje i dalje imaju ogroman utjecaj. S obzirom da je daleko s druge strane oceana, Washington si može dozvoliti da bude nezainteresiran u dugoročni razvoj Kosova i da koristi svoj utjecaj kako bi zadovoljio svoje vlastite bilateralne interese i osigurao kratkoročnu političku stabilnost.

S druge strane, u očima Europe Kosovo je i dalje najproblematičnija karika još uvijek nestabilne enklave zvane zapadni Balkan koja je zarobljena unutar granica Evropske unije. Evropa, za razliku od SAD-a ulaže u razvoj Kosova tako što obezbjeđuje većinu međunarodne pomoći. Međutim, njen utjecaj je ograničen s obzirom da je Evropska unija podijeljena-pet država članica nije priznalo nezavisnost Kosova.

Te razlike su još više pojačane ovim rezanjem ulaganja od strane MMF-a.
Na dan izbora, vlada je obećala radnicima povećanje primanja s 30 na 50 posto (usporedbe radi, sedmicu uoči protesta koji su ga svrgnuli s vlasti, egipatski predsjednik Mubarak je obećao povećanje plaća za 15 posto).

Ova fundamentalno pogrešna odluka je povećala rupu u budžetu koji je već oštećen izgradnjom skupe i relativno nepotrebne autoceste (ovaj kontroverzni tender je dobila američka firma Bechtel u konzorciju sa manjom kompanijom iz Turske. U ugovoru, o kojem se raspravljalo tek nakon tendera se navode dodatni troškovi koji bi mogli dovesti cijenu na razinu koja je visoko iznad trenutne procjene, koja prelazi 20% BDP-a. Konačna cijena autoceste koju je isti konzorcij izgradio u Albaniji je bila dvostruko viša od prvobitnih procjena).

"Ili nek reagiraju ili nek idu"

Evropska komisija, MMF i ostali su oštro kritizirali povećanje primanja. Podržale su ga jedino Sjedinjene Države. S podrškom SAD-a i uz iznenađujuće pohvale šefa Međunarodnog civilnog ureda, vlada je sprovela pomenutu odluku. U narednim sedmicama politička elita je sa zadovoljstvom dozvolila američkom ambasadoru da odlučuje o formiranju nove vlade i o izboru dva nova izvršna predsjednika (izbor jednog od njih je bio ilegalan).

Besmisleno je kritizirati takvu politiku ili stavljati Kosovo u isti kontekst s nedavnim Obaminim govorima o stabilnosti na Bliskom Istoku: Washington nema interesa na Kosovu, samo želi biti s njim u prijateljskim odnosima te i djeluje u skladu s tim. Veći problem je u tome što si je Europa dozvolila da ostane po strani i što Međunarodni ured nije reagirao.
Ilustracija

Pod utjecajem SAD-a Međunarodni civilni ured je u posljednje vrijeme zainteresiran samo da sačuva sliku navodnog multietničkog društva kako bi srpska pravoslavna crkva (koju još uvijek štiti NATO) kupovala njihove svijeće koje su oslobođene poreza.

Međutim, korupcija raste, ekonomija stagnira i elite imaju sve više utjecaja na kosovske institucije, društvo i ekonomiju i u potpunosti su okupirale državu. Tiho prisustvo Međunarodnog civilnog ureda samo škodi Kosovu - ili nek reagiraju ili nek idu.

Međunarodni civilni ured je promašena suradnja EU i SAD-a. To je samo još jedan primjer koji pokazuje kako Sjedinjene Države koriste krizu na Balkanu kako bi utvrdile i ojačale svoj utjecaj u Europi.

Ako se za post-Gaddafijevu Libiju predviđa ovakav oblik međunarodnog nadzora, treba imati na umu ovaj presedan. Supervizor treba imati mnogo uže ovlasti koje su usmjerene samo na upravljanje. Ekonomska politika treba biti prepuštena specijalnim institucijama koje bi supervizor samo nadzirao. I najvažnije od svega - supervizor bi trebao biti stavljen pod političko vođstvo onih svjetskih sila koje imaju utjecaj i koje su motivirane da ga dobro iskoriste.

Ukoliko se suoči sa fiskalnom krizom, Kosovo će tražiti od svojih donatora da ga izbave. To bi samo nagradilo njihovu neodgovornost, spasilo vladu od odgovornosti prema svojim građanima i samo odgodilo krizu. Nažalost, donatori bi mogli biti prinuđeni na to.
XS
SM
MD
LG