Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komšić: Dodik upada u zamku sa potezanjem vitalnog entitetskog interesa


Izgradnja Pelješkog mosta

Ako pogledamo sadržaj zaključaka sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, onda je jasno da se nije odlučivalo o pokretanju „spora sa Hrvatskom“, već o tome da u okviru odgovarajućeg niza koraka dođemo, u skladu sa međunarodnim pravom, do utvrđivanja granice na moru između BiH i Hrvatske, ocijenio je danas u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Dakle, ovdje je most u drugom planu, dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do tačke pristupa otvorenom moru. O tome smo jučer razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje", kaže Komšić.

Naime, jučer je Predsjedništvo BiH usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske, s dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući PBiH Milorad Dodik). Dodik je, nakon toga, najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa.

"Povezivati tako nešto sa nekim mostom ili građevinom koja je nekih 300 kilometara sjeverno od Malostonskog zaliva, most Bosanska Gradiška – Gradiška, nekako je samo po sebi apsurdno, osim ako tamo neko nema osobne interese, a ne vitalni entitetski interes, kako je to tačno propisano Ustavom Bosne i Hercegovin", naglasio je.

Kaže da je situacija još apsurdnija, ako se znaju najmanje dvije stvari.

"Prva da zvuči jako čudno i nepromišljeno da jedan bosanskohercegovački entitet, u ovom slučaju Republika Srpska, nastoji razmatrati pitanje vitalnog entitetskog interesa u drugom bh. entitetu koji se zove Federacija BiH, i to u pitanju gdje entiteti nemaju nikakvu nadležnost, a tiču se utvrđivanje državnih granica između dvije susjedne zemlje. Nadam se kako u NSRS ima dovoljno „soli u glavi“ kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tokom zasjedanja u NSRS ili da će prilikom glasanja, jednostavno napustiti salu, kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda bh. entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom, i time eventualno blokirati tamo neke njima važne stvari", istakao je Komšić.

Drugo važno pitanje, kaže, jeste dopis koji je tadašnji član predsjedništva Nebojša Radmanović uputio 2009. godine nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću.

"U tom dopisu traži se upravo ovo što smo i mi preciznije utvrdili u svojim jučerašnjim zaključcima, a na šta Hrvatska već deset godina šuti. U posjedu smo dokumenta iz Evropske komisije u kojem postoji zvanični stav Republike Hrvatske, koja je prilikom apliciranja za EU sredstva dostavila Sporazum „Izetbegović-Tuđman“ kao pravni akt kojim su, između ostalog utvrđene granice na moru između dvije susjedne zemlje. Taj sporazum, ma koliko ga nekadašnja hrvatska vlast osporavala, upravo je s njihove strane dostavljen kao pravni osnov za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru", zaključio je Komšić.

XS
SM
MD
LG