Dostupni linkovi

U Gračanici kod Prištine zapaljen bilbord s natpisom 'Sloboda ima ime OVK'


Zapaljen bilbord "Sloboda ima ime OVK" u Gračanici.

U mestu Kišnica, koje se nalazi na teritoriji opštine Gračanica kod Prištine, zapaljen je bilbord s natpisom “Sloboda ima ime OVK” (Liria ka emer UQK), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković.

“Policijska ekipa izašla je na lice mesta i istraga je u toku”, rekao je on kratko.

U mestu Kišnica, koje se nalazi na magistralnom putu Priština – Gnjilane, živi većinsko albansko stanovništvo, a pripada teritoriji opštine Gračanica, koja je jedna od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, a na čijem je čelu Srđan Popović iz Srpske liste.

Zapaljen bilbord "Sloboda ima ime OVK" u Gračanici.
Zapaljen bilbord "Sloboda ima ime OVK" u Gračanici.

Bilbord “Sloboda ime ime OVK” u Kišnici je dospeo u javnosti nakon što je Popović 16. novembra zatražio njegovo uklanjanje uz navode da su meštani Gračanice uznemireni.

Popović je rekao da je “u vezi poslednjeg incidenta razgovarao sa predstavnicima Policije i da će nakon tog sastanka policijski izveštaji o ovom događaju biti prosleđeni Ministarstvu za saobraćaj, jer je ono vlasnik zemljišta na kome se bilbord nalazi".

Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković u izjavi za RSE tvrdi da sastanak s Popovićem nije održan niti je zahtev za takav sastanak stigao.

Nakon što su potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv bivših pripadnika OVK-a - Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrije Veseljija (Kadri Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), grupa umetnika, među kojima je i poslanica iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), pokrenuta je kampanja podrške i širom Kosova su postavljeni bilbordi s natpisom “Sloboda ima ime OVK”.

XS
SM
MD
LG